Σερβία: Οι ηγέτες των Αλβανών από το νότο θα καταστρέψουν πάλι το κράτος μας…




Νοέμβριος 2, 2010.

Με πρωτοσέλιδη αναφορά στη συνάντηση των Αλβανών των δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα και με τίτλο: «Η Αλβανία θα φθάσει μέχρι τη Νις», η σερβική εφημερίδα ‘Alo!’ δημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ που αναφέρεται στη δημιουργία της λεγόμενης ‘Μεγάλης Αλβανίας’.

«Οι επικεφαλής των Αλβανών της νότιας Σερβίας, συμμετείχαν στην πρωτοβουλία της δημιουργίας της ‘Φυσικής Αλβανίας’, όπου ένα μεγάλο μέρος της Σερβίας ενσωματώνεται σε αυτήν. Αν το κράτος της Σερβίας αντιδρούσε στις εν λόγω δραστηριότητές τους θα μπορούσαν να περάσουν τα υπόλοιπα 15 χρόνια στη φυλακή!», γράφει η σερβική εφημερίδα.

Το περασμένο Σάββατο σε συγκέντρωση στα Τίρανα υποστήριξαν τη δημουργία, στο φυσικό χώρο της Αλβανίας –  της ‘Φυσικής Αλβανίας’- του Κοσσυφοπεδίου, της νότιας Σερβίας, μέρος της Ελλάδας, της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου. Στη σύσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι των δήμων του Πρέσεβο, Ραμί Μουσταφά, αντιπρόεδρος Ορχάν Ρετζέπι και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Μπουγιάνοβατς και πρώην πολιτικός Γιονούζ Μουσλίου.

Το άρθρο 307 του Σερβικού Ποινικού κώδικα ορίζει ότι: « Όποιος με βία ή άλλο αντισυνταγματικό τρόπο προσπαθεί να ξεριζώσει τμήμα της σερβικής επικράτειας ή εδάφους και να το προσαρτήσει σε άλλο κράτος τιμωρείται από τρία έως 15 έτη φυλάκισης»

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Τόμο Ζόριτς, είπε ότι η δίωξη θα απαντηθεί μέσα στα πλαίσια των νόμιμων εξουσιών σχετικά με τις δραστηριότητες των δημάρχων (των σερβικών περιοχών) του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς.

«Θα ελέγξουμε την υπόθεση ώστε να διευκρινιστεί μέσα σε ποια πλαίσια οι ηγέτες των δήμων του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς συμμετείχαν στην προώθηση της «Φυσικής Αλβανίας». Κανείς δεν μπορεί, με οποιανδήποτε τρόπο να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.», δήλωσε ο Ζόριτς.

Στο σερβικό δημοσίευμα τονίζεται ότι ο αλβανός δήμαρχος της σερβικής πόλης του Πρέσεβο (νότιας Σερβίας) ισχυρίστηκε ότι :

«Δεν αποτελεί σχέδιο για μια «Μεγάλη Αλβανία», αλλά για μια ‘Φυσική Αλβανία’, μια ένωση όλων των αλβανών που ζουν σε διαφορετικά κράτη», είπε ο μουσουλμάνος Ραμί Μουσταφά και επεσήμανε ότι οι αλβανοί πολιτικοί εκπρόσωποι από τα Δυτικά Βαλκάνια απαιτούν τη σύσταση της ‘Φυσικής Αλβανίας’ και την αναθεώρηση της Διάσκεψης του Λονδίνου και του Συνεδρίου του Βερολίνου.

Ο Μουσταφά ισχυρίστηκε ότι η ‘πραγματικότητα’ αυτή υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος