Βουλγαρία: Το 50% των Βουλγάρων πρέσβεων και προξένων είναι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών

Δεκέμβριος 14, 2010.

Σόφια.

«Οι μισοί,περίπου, (45 %, γράφει το δημοσίευμα) των σημερινών πρέσβεων και προξένων της Βουλγαρίας, όπως διαπιστώνεται από τα αρχεία της Επιτροπής, ανήκουν στις δομές της πρώην Βουλγαρικής Κρατικής Ασφάλειας».

Τα παραπάνω δήλωσε προς το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Focus’, o πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης των διπλωματών, Evtim Kostadinov, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των επιτυχόντων βούλγαρων διπλωματών.


Μεταξύ των 462 επιλεγμένων, περίπου 190 από αυτούς, ανήκουν σε υπηρεσίες της παλιάς Βουλγαρικής Κρατικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με σχετικό νόμο, αρκετά άτομα με γνωστή προέλευση καλύπτονται από αυτόν και  δεν δηλώνουν τα ονόματα των ατόμων από τα οποία έχουν προταθεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης, εξάλλου, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να πει ονομαστικά ποιοι από τους διπλωμάτες ανήκουν ή ανήκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Αυτό όμως μπορεί να διαπιστωθεί από τη σχετική έκθεση της επιτροπής.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Κοστανίνοφ, ο συσχετισμός με τις προηγούμενες επιθεωρήσεις της επιτροπής οδηγεί σε συμπεράσματα ότι το μεγαλύτερο μέρος του βουλγαρικού διπλωματικού σώματος έχει συνεργαστεί με την (παλαιά) Βουλγαρική Κρατική Ασφάλεια και αυτοί είναι σήμερα ενταγμένοι στο υπαλληλικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σκοπός της επιτροπής όπως ανακοινώθηκε είναι στη διάρκεια του 2011 να ελέγχονται οι προς εξέταση διπλωμάτες σχετικά με δραστηριότητες στις οποίες είχαν στο ενεργητικό τους.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος