Ιβάνοφ: «Δεν διαπραγματευόμαστε ένα όνομα που θα ζημιώσει την ταυτότητα μας»

Δεκέμβριος 14, 2010.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συζήτηση για μια λύση στο όνομα η οποία θα παραβιάζει την εθνική ‘μακεδονική’ ταυτότητα και τη ‘μακεδονική’ γλώσσα που σύμφωνα με το Σύνταγμά μας είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το θεματοφύλακα της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειάς μας. Όσο είμαι πρόεδρος, δεν θα το επιτρέψω» δήλωσε στην ετήσια ομιλία του ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ, στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Ντνέβνικ’.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η πΓΔΜ δεν έχει εναλλακτική λύση προς την ευρωπαϊκή προοπτική και συνεπώς η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν στρατηγικούς στόχους.

«Σε αυτήν την προοπτική ,μας παρεμποδίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας μας. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για να γεφυρωθεί η διαφορά. Οι σκοπιανοί ανώτατοι αξιωματούχοι, όσο ποτέ πριν, έχουν εντατικοποιήσει τον ελληνοσκοπιανό διάλογο αναζητώντας αμοιβαία αποδεκτή, συμβιβαστική, λύση, η οποία, όμως, πρέπει να διέπεται από το ψήφισμα 817 του 1993, των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Ιβάνοφ.

«Ορισμένοι Έλληνες και εγχώριοι πολιτικοί δεν πιστεύουν στην εύρεση μιας λύσης. Νομίζω ότι είναι καιρός να εγκαταλείψουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος, υπέρ ενός κοινού μέλλοντος», δήλωσε ο σκοπιανός πρόεδρος καλώντας για ενότητα στη χώρα ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι της.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υλοποίησης της συμφωνίας-πλαισίου, συνέχισε ο Ιβάνοφ, παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες, συνεπώς πρέπει να εργαστούμε για την προώθηση της διαδικασίας της αποκέντρωσης των υπηρεσιών ώστε οι μειονοτικές γλώσσες να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών με μια δίκαιη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των εθνοτικών κοινοτήτων και μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Στην ετήσια ομιλία του Προέδρου της Βαρντάρσκας παρέστη ο πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, του στρατού κλπ.



Τίτλος άρθρου: «Иванов: Не дозволувам преговори за името на штета на идентитетот»
Εφημερίδα «Дневник», 14-12-2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος