Σερβική ‘Alo’: Το ΝΑΤΟ πληρώνει δύο εκατομμύρια για την ένταξη της χώρας

Δεκέμβριος 7, 2010.

Δύο εκατομμύρια δολάρια έχει πληρώσει για το έτος αυτό το ΝΑΤΟ για να τεθεί σε υποψήφια χώρα για ένταξη η Σερβία, δήλωσε ο στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής, Μίλοβαν Ντρέσλερ, όπως γράφει σήμερα η σερβική εφημερίδα ‘Αλό’.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν γνωρίζει αν τα χρήματα αυτά διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς αρχηγών κομμάτων και κυβερνητικών οργανώσεων, που δημιουργούν λόμπι υπέρ της  ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, αλλά, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί πολιτικοί της Σερβίας που προσπαθούν να την εντάξουν στη Δυτική Συμμαχία.

«Παρά το ότι η Σερβία έχει επίσημα τοποθετηθεί ως χώρα στρατιωτικά ουδέτερη, πολλά από τα πολιτικά κόμματα και κυβερνητικοί οργανισμοί προωθούν την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.»

Ο Ντρέσλερ, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ‘Αλό’, υποστηρικτής της ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ είναι και ο υπουργός Άμυνας της Χώρας, Ντράγκα Σουτάνοβατς.

«Η συμμετοχή (των ενόπλων δυνάμεων) στην διεθνή Σύμπραξη για την Ειρήνη και η δημιουργία επαγγελματικού στρατού , αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την πλήρη ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Το ότι το ΝΑΤΟ βλέπει με σοβαρότητα την ενίσχυση του με τη χώρα μας, διαφαίνεται από το γεγονός ότι η Σερβία, μόνον φέτος, ‘πλημμυρίστηκε’ από δύο εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των σχεδίων του», είπε ο Ντρέσλερ.

Ωστόσο ο πολιτικός Ντράγκαν Μάρκοβιτς Πάλμα αρνήθηκε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, ότι δηλαδή υποστηρίζει κρυφά την ένταξη της Σερβίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ούτε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιπρόεδρος του κόμματος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), δεν απορρίπτει την ιδέα ότι, ίσως, μελλοντικά υποστηρίξει την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Τόνισε, όμως, ότι προς το παρόν η Σερβία τελεί υπό στρατιωτικής ουδετερότητας.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα προκύψει στο μέλλον. Και δεν γνώριζα ότι το ΝΑΤΟ χορηγεί τόσα χρήματα στη Σερβία για το σκοπό αυτόν», είπε ο Βούτσιτς.

Επιπρόσθετα, ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς, δήλωσε στην αναφερόμενη εφημερίδα, ότι στους πολιτικούς της χώρας είναι απολύτως σαφές ότι η Σερβία δεν έχει άλλη επιλογή από το ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν ενταχθεί πρώτα στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ράντιτς.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος