Αλβανοί Σκοπίων: «Θα αγωνιστούμε εναντίον του σλαβομακεδονικού εθνοκεντρισμού»

Δεκέμβριος 3, 2010.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας (PPD), γράφει ότι η τρέχουσα κατάσταση στην πΓΔΜ, δεν διάκειται ευνοϊκά προς τους Αλβανούς.

«Η σλαβομακεδονική πολιτική ελίτ ανεξάρτητα από ποιος βρίσκεται στην εξουσία, ακολουθεί μια πολιτική που έφθασε στο αποκορύφωμά της με την κυβέρνηση του VMRO-DPME, καθώς συνεχίζει να ενισχύει τους Σλαβομακεδόνες και την Σλαβομακεδονία σε βάρος του αλβανόφωνου στοιχείου σε όλες σχεδόν τη σφαίρα της κοινωνικής έκφρασης. Η πολιτική αυτή εκφράζεται με την αγνόηση της επισημοποίησης της αλβανικής γλώσσας, την παρεμπόδιση της επίσημης χρήσης των αλβανικών συμβόλων, την αποδόμηση των εθνικών θεσμών και την καταχώρηση του αλβανικού πληθυσμού ως ‘σλαβομακεδονικού’ καθώς και των αλβανικών νοικοκυριών ως ‘σλαβομακεδονικά’ κλπ.», δήλωσε ο Σεφερντίν Ααρών, πρόεδρος του PPD.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες που έχουν κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό πολιτικό σύστημα ώστε να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, παρά να βρίσκονται στην πατρίδα τους.

«Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αφιερωμένη στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην πΓΔΜ, προϋποθέτει την ανάπτυξη και την οικοδόμηση των δημοκρατικών θεσμών, ώστε να ενταχθεί στις ευρω-ατλαντικές δομές και αναφέρεται για στην εξαιρετικά οδυνηρή θέση των Αλβανών και στην τύχη τους στην πΓΔΜ» τόνισε ο Ααρόν.

Το αλβανικό αυτό κόμμα, σημειώνει το δημοσίευμα των Σκοπίων, θα χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα για να καταγγείλει και να αποτρέψει το φαινόμενο του ‘εθνοκεντρισμού των Σλαβομακεδόνων’, των οποίων οι εγκάθετοι προωθούν για αυτούς τη στήριξη των διεθνών οργανισμών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος