Σκόπια: «Ο διαχωρισμός σε καντόνια είναι επικίνδυνη ιδέα»

Δεκέμβριος 3, 2010.

Η υποστήριξη της ιδέας, αυτής καθεαυτή,ς για καντονοποίηση των Σκοπίων ή η διαίρεση των εδαφών της, είναι επικίνδυνη και προβληματική, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η πΓΔΜ επιδιώκει την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Οι σκανδαλώδεις δηλώσεις μπορούν να προκαλέσουν αποκοπή της έννοιας της πολυ-θρησκευτικότητας στο κράτος.

Ο επικεφαλής της Θρησκευτικής Ισλαμικής Κοινότητας, Σουλεϊμάν Ρετζέπι, επέλεξε ένα κακό τρόπο και μια λανθασμένη στιγμή (για να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το χωρισμό του κράτους σε τρία καντόνια) κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στα αισθήματα των πιστών.

Θεολόγοι και εμπειρογνώμονες ζητούν από τους πιστούς της Μουσουλμανικής Κοινότητας να αποστασιοποιηθούν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινότητας, Ρετζέπι.

«Το λιγότερο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η ανάμειξη της θρησκείας στις πολιτικές εξελίξεις», προειδοποιεί ο κοινωνιολόγος Ηλία Ατσέφσκι (Илија Ацевски), και τονίζει τη σοβαρότητα που πρέπει να έχουν όσοι προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις.

« Η υποστήριξη από ορισμένους στην ιδέα του χωρισμού της πΓΔΜ, σε καντόνια ή εδαφικές ενότητες, είναι και προβληματική και επικίνδυνη, ειδικά αυτή τη στιγμή, που η πΓΔΜ επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πολιτικό υπόβαθρο. Δημιουργεί τάσεις αναδιάρθρωσης των εσωτερικών πολιτικών δυνάμεων. Τι σημαίνει αυτό; Εάν η θρησκεία εμπλέκεται άμεσα στις πολιτικές διαδικασίες, θα έχουμε σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας», υποστηρίζει ο Ατσέφσκι.

Τα θεσμικά όργανα της Μουσουλμανικής Κοινότητας, τη δεύτερη μέρα μετά τη σκανδαλώδη δήλωση του Ρετζέπι, παρέμειναν σιωπηλά, γράφει η σκοπιανή Βέτσερ.

Κανείς τους δεν υποστήριξε την ανοικτή τοποθέτησή του Ρετζέπι, για καντονοποίηση της πΓΔΜ, ή πήρε θέση υπέρ των απόψεων του μέσα στη Μουσουλμανική Κοινότητα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αρμόδια για την αρχηγία της Μουσουλμανικής Κοινότητας, εκτιμά ότι η δήλωση αυτή του Ρετζέπι είναι άλλη μια απόδειξη του διαχωρισμού του δεύτερου μεγαλύτερου θρησκευτικού ιδρύματος της χώρας.

«Ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας προ πολλού έχει περάσει στη γραμμή της πολιτικής δράσης. Και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να προστατευθούμε από την πολιτική αυτή διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην πΓΔΜ, ίσως με έναν εξιλασμό», δήλωσε ο Ραμαντάν Ραμαντανί, δίνοντας συγχρόνως το έναυσμα για την αποπομπή του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας των Σκοπίων.

«Ζητεί στην ουσία, το χωρισμό του κράτους σε καντόνια. Η υποστήριξη αυτής της ιδέας επιδιώκει την ανατροπή της συνταγματικής τάξης του κράτους. Ιδιαίτερα προβληματική κρίνεται και η αντιμετώπιση του κράτους σε αυτήν την τοποθέτηση», σημειώνει ο προαναφερόμενος κοινωνιολόγος που προέβη και σε μια σύγκριση μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελβετίας τονίζοντας το ειδικό πλαίσιο και τις ιστορικές συνθήκες που συνετέλεσαν σ' αυτήν (Ελβετία).

«Η παρέμβαση της Μουσουλμανικής Κοινότητας στα πολιτικά πράγματα είναι άστοχη και για τους πιστούς αλλά και για το κράτος» επεσήμανε ο Ατσέφσκι.

Οι εμπειρογνώμονες και οι κοινωνιολόγοι περιμένουν αντιδράσεις από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα. Γιατί αυτά είναι τα θεσμικά όργανα του κράτους και όχι οι θρησκευτικές κοινότητες, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος