Μπορίσοφ: « Οι πράκτορες του κομμουνιστικού καθεστώτος να φύγουν από το διπλωματικό σώμα»

Δεκέμβριος 15, 2010.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα συναντηθεί, σήμερα Τετάρτη, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον υπουργό των Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ, για να συζητήσει το ζήτημα που ανέκυψε με τους Βούλγαρους Πρέσβεις, οι οποίο σε μεγάλο ποσοστό βρέθηκαν ότι ανήκουν στην πρώην κομμουνιστική Βουλγαρική Κρατική Ασφάλεια.

«Έχω την αντίληψη ότι αυτοί οι υπάλληλοι πρέπει να είναι σε ξεχωριστές υπηρεσίες, την άποψη αυτή θα την υποστηρίξει το κόμμα μας. Δεν υπάρχει καμία λογική, για παράδειγμα, μια χώρα να στέλνει έναν αντιπρόσωπό της σε μια άλλη χώρα και εκεί να γνωρίζουν ότι είναι πράκτορας της Κρατικής Ασφάλειας του κράτους», δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός προς τους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.

«Οι υπάλληλοι της πρώην (κομμουνιστικής) κρατικής ασφάλειας αποτελούν το ήμισυ του αριθμού των πρεσβευτών μας, μπορεί κανείς να φανταστεί τι γίνεται στο εσωτερικό της χώρας;

»Το GERB (κυβερνών κόμμα) θα αντιδράσει σε όλα τα επίπεδα καθώς τα θεσμικά όργανα του κράτους έχουν υποτιμήσει τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν ο πράκτορες της πρώην Κρατικής Ασφαλείας», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

«Μπορεί να φανταστεί κανείς τη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι πράκτορες αυτοί στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας; Αυτοί εργάζονται ως ιδεολογικοί αντίπαλοι της κυβέρνησής μας στις ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

Πριν από μια ημέρα η Επιτροπή Αξιολόγησης δημοσίευσε στοιχεία για τους βούλγαρους διπλωμάτες όπου αναφάνηκε το ‘ο αριθμός ρεκόρ των εργαζομένων που συνδέονται με υπηρεσίες της πρώην Κρατικής Ασφάλειας’.

Περισσότεροι από 190 διπλωμάτες που είναι σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ήταν συνεργάτες της κομμουνιστικής κρατικής ασφάλειας.

«Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό υπαλλήλων οι οποίοι συμμετείχαν στην κατασταλτική μηχανή του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος. Μέχρι στιγμής το μέσο ποσοστό, στις δημόσιες υπηρεσίες, κινούνταν περίπου στο 10 τοις εκατό», γράφει η βουλγαρική «Μέντια-πουλ’.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος