Βουλγαρία: «Θυσία»- ‘κουρπάνι’ για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Το 'κουρμπάν, "τη θυσία",  την διανέμουν στους διερχόμενους οδηγούς


Δεκέμβριος 19, 2010

Στο χωριό Ζαμπούρντο οι κάτοικοι συγκέντρωσαν χρήματα προκειμένου να κάνουν ‘θυσία’, το λεγόμενο ‘κουρμπάν’, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων από τα τροχαία ατυχήματα στη Βουλγαρία.

Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης του χωριού, Βαλεντίν Τσερπόκοφ, με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, διοργανώθηκε μια επιτροπή συλλογής χρημάτων για τη θυσία.

Ο Τσερπόκοφ δήλωσε πως η ιδέα αυτή έχει τείνει να γίνει παράδοση στο χωριό, αφού φέτος είναι το πέμπτο έτος που τηρείται. Το αποτέλεσμα της θυσίας, τα βραστά κρέατα, θα τα διανείμουν στη διασταύρωση του χωριού με τον εθνικό δρόμο Φιλιππούπολης – Σμόλιαν.

Ο κοινοτάρχης τόνισε ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει την ιδέα αυτή να διατηρηθεί ακόμη και όταν δεν θα είναι αυτός στα ηνία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το κουρμπάν θα διενεμηθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 11 το πρωί στους διερχόμενους οδηγούς.

Η πρωτοβουλία αυτή,  που ενισχύεται, μάλιστα, από τις βουλγαρικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι θυσίες των Βουλγάρων στο βωμό της ασφάλτου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης του Ζαμπούρντο.

Το πρώτο κουρμπάνι για το σκοπό αυτόν έγινε το 2006. Βράζουν τα κρέατα σε καζάνια τα οποία έχουν αγιαστεί από τον ιερέα του χωριού και  το περιεχόμενο το διανέμουν στους διερχόμενους οδηγούς.

Πέρσι είχαν ‘θυσιάσει’ για το σκοπό αυτόν 50 πρόβατα.

--
Πηγές: blog.bg, агенция "Фокус"



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος