Πρέσβης Σλοβενίας: Το Όνομα είναι το μοναδικό εμπόδιο για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ

Δεκέμβριος 19, 2010.

Θα πρέπει να επιλυθεί η ελληνο-σκοπιανή διαφορά. Αυτή είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στα Σκόπια, Αλέν Μπέργκαντ, σε συνέντευξή του στο ‘Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα’.

Η Σύνοδος Κορυφής παρέπεμψε το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στη συζήτηση της επόμενης προεδρίας της ΕΕ, εάν βέβαια υπάρξουν νέες εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

«Ελπίζουμε, ως μια φιλική χώρα προς την πΓΔΜ, τα δύο μέρη να βρουν σύντομα κάποιο συμβιβασμό που, όμως,  δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος του Σλαβο -‘μακεδονικού πολιτισμού’, στην ταυτότητα, στο έθνος και σε κάθε τι που είναι σημαντικό για τη χώρα σας», είπε ο πρέσβης της Σλοβενίας.

Στην έκθεση, εξάλλου, για την πρόοδο της Βαρντάρσκας, επισημαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολλές αντιρρήσεις για την ένταξη της χώρας, αφού δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόοδο σε πολλούς δημόσιους και κοινωνικούς τομείς.

Οι τομείς αυτοί είναι η δικαιοσύνη, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η έναρξη πολιτικού διαλόγου και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Η χώρα, επίσης,  έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα για τη πΓΔΜ, καθώς επίσης μεγάλο είναι και το πρόβλημα των επενδύσεων αφού το ποσοστό των ξένων επενδυτών στη χώρα είναι αρκετά μικρό.

«Όταν η πΓΔΜ γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα καθίσουμε μαζί και θα παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη προς την πΓΔΜ. Είμαστε μια από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που ζούσαμε μαζί,  και το λέμε αυτό, επειδή μέσα στην ΕΕ υπάρχουν διάφορες πολιτικές ομάδες.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι στο μέλλον θα έχουμε ένα ισχυρό λόμπι, εμείς οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Επίσης, είμαστε πολύ κοντά με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Μεσογείου, και θα σχηματίσουμε μια ισχυρή ομάδα.
Όσον αφορά τη στήριξη της Σλοβενίας προς την πΓΔΜ, αυτή είναι παραδοσιακή και θα συνεχιστεί και στο μέλλον, δεν βλέπω, εξάλλου, γιατί η Σλοβενία να μην υποστηρίζει τους Σκοπιανούς, είπε ο Bergant.

--

Τίτλος άρθρου: «Бергант: Името - единствената пречка за влез на Македонија во ЕУ».

Δημοσίευση: Alsat, 19.12.2010.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος