Σερβία: Αντιδράσεις για αποχή της από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

Δεκέμβριος 8, 2010.



Βελιγράδι.



Η απόφαση του Βελιγραδίου, να μποϊκοτάρει την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, κατατάσσει τη Σερβία, για άλλη μια φορά, στο στρατόπεδο των χωρών που αντιτίθενται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσβάλλοντας τη φιλική Νορβηγία, εξαιτίας της συμπαράστασης της Σερβίας στην Κίνα, γράφει σήμερα η σερβική εφημερίδα ‘Μπλίτς’.

«Στις αποφάσεις μας, όταν σχετίζονται με τις υπερδυνάμεις, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά όταν κάποιος αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο καθηγητής Vojin Dimitrijevic.

Η Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε χθες ότι η Σερβία είναι μεταξύ των 19 χωρών που δεν θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, την Παρασκευή στο Όσλο.

Η Σερβία συμμετέχει στο μποϋκοτάζ που διοργάνωσε η Κίνα, εξαιτίας της απονομής του Βραβείου, στον Κινέζο αντιφρονούντα, Λίου Σιάομπο, ο οποίος είναι στη φυλακή και τον οποίο η Κίνα θεωρεί ως τον υπ’ αριθμόν έναν εχθρό της. Η γυναίκα του κινέζου αντιφρονούντα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το παράδειγμα της Κίνας ακολούθησαν άλλες 19 χώρες.

Η εξήγηση την οποία έδωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, για την αποχή της Σερβίας στην απονομή του Όσλο, ήταν ότι «το Βελιγράδι δίδει μεγάλη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά δίνει επίσης μεγάλη σημασία και στις σχέσεις του με το Πεκίνο».

«Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο Σέρβος πρέσβης ανακοίνωσε εν συντομία την επιτροπή Νόμπελ ότι δεν θα παραστεί η Σερβία στην απονομή», γράφει η ‘Μπλίτς’.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Σόνια Λίχτ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια κακή απόφαση της σερβικής διπλωματίας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι μεγάλες δυνάμεις πιέζουν τις μικρές χώρες που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν, αλλά υπάρχουν και πράγματα για τα οποία αξίζει να σηκώσουν το ανάστημά τους και να πουν Όχι.
"Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο αφροαμερικανό, που έγινε πρόεδρος δίνοντας ένα μήνυμα στην αυτοκρατορική πολιτική. Αυτό το έτος έστειλε ένα μήνυμα στη δεύτερη μεγάλη δύναμη του κόσμου, την Κίνα, δηλώνοντας ότι η οικονομική ισχύ, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις βασικές αξίες του παγκόσμιου πολιτισμού», είπε προς την σερβική εφημερίδα η Λίχτ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος