Όχι Γαλλίας, για ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας σε ζώνη Σένγκεν

Δεκέμβριος 8, 2010.

Η Γαλλία σήμερα επανέλαβε τη θέση της ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν είναι ακόμη έτοιμες να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, αναφέρει η βουλγαρική ‘Ντνέβνικ’ επικαλούμενη δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ο νέος Γάλλος υπουργός, ευρωπαϊκών υποθέσεων, Λοράν Βοκίζ, δήλωσε στη διάρκεια συζήτησης της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ότι τυχούσα ένταξη των χωρών αυτών θα αποδυνάμωνε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε όμως ότι η Γαλλία δεν κλείνει την πόρτα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά, οι χώρες αυτές, οφείλουν να τηρήσουν τα κριτήρια της ένταξης στη ζώνη αυτή.

«Το πρώτο κριτήριο είναι να είμαστε βέβαιοι για τα σύνορά μας», δήλωσε λακωνικά ο Βοκίζ και υπενθύμισε ότι η Ρουμανία δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με τη Μολδαβία. «Από τη στιγμή που έχουμε εμείς αναγνωρίσει τα σύνορα της Μολδαβίας και τα οποία δεν αναγνωρίζονται από τη Ρουμανία, προφανώς υπάρχει πρόβλημα και αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη Ρουμανία αλλά και τη Βουλγαρία να εισέλθουν στο χώρο Σένγκεν».

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στη διαφθορά η οποία υπάρχει στις τελωνειακές υπηρεσίες των χωρών αυτών και ότι αυτή αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη των χωρών αυτών στη ζώνη Σένγκεν.

«Προς το παρόν η εργασία η οποία γίνεται δεν είναι ικανοποιητική», είπε συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος