Αλβανικό' Top Channel': Ανυπολόγιστη η διαφθορά στην Αλβανία


Δεκέμβριος 9, 2010.

 
Ζούμε σε έναν ολοένα και περισσότερο διεφθαρμένο κόσμο, στον οποίο, συνεχώς, μεγαλώνει το ποσοστό των ανθρώπων που αμφισβητούν τον έλεγχό της διαφθοράς από τις κατά τόπους κυβερνήσεις.

Το Βαρόμετρο 2010 της Διεθνούς Διαφάνειας έδωσε στοιχεία με τα οποία το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα τους έχει γίνει περισσότερο διεφθαρμένη από όσο ήταν.

Από τις χώρες στο παγκόσμιο σκηνικό πρώτες βρίσκονται: το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Ιράκ, η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία και ακολουθούν χώρες τις Μέσης Ανατολής.

Στα Βαλκάνια, πρώτη χώρα είναι η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, ακολουθεί η Κροατία, η πΓΔΜ, η Σερβία και έπεται η Τουρκία.

Η Αλβανία φέτος, όπως και πέρσι, δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο που δημοσίευσε ο διεθνής οργανισμός, αφού, λόγω έλλειψης πόρων, εξαιρέθηκε από την έρευνα αυτή. Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 90 χιλιάδες άτομα από 86 χώρες.

Ωστόσο η Αλβανία, το 2007, το 2006 και το 2004 ήταν στην κορυφή του καταλόγου, ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ένα σημαντικό μέρος της έρευνας έδειξε ότι τα πολιτικά κόμματα δεν αντανακλούν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αφού το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτε, για να εξαλείψουν το πρόβλημα αυτό.

Η έρευνα έδειξε, ακόμη, ότι οι πολίτες των 86 χωρών δεν εμπιστεύονται τις θρησκευτικές οργανώσεις, αφού πιστεύουν κατά ποσοστό 53% ότι αυτές είναι διεφθαρμένες.

Οι αναλυτές της παγκόσμιας έρευνας πιστεύουν ότι η αύξηση της διαφθοράς κατά την τελευταία τριετία,  οφείλεται σημαντικά στη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και άλλους οργανισμούς.

(τίτλος πρωτότυπου: "Korrupsioni, i pamatshëm në Shqipëri")


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος