Βουλγαρική εκτίμηση: Η κοινωνική έκρηξη στην Τυνησία είναι συνέπεια της μείωσης του εισοδήματος της μεσαίας τάξης

Τυνησία: Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία της χώρας
Ιανουάριος 17, 2011.

Σόφια.

Η κοινωνική έκρηξη στην Τυνησία, είναι συνέπεια της μείωσης του εισοδήματος της μεσαίας τάξης στη χώρα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, εκτίμησε σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο Focus, ο καθηγητής Βαλαντιμίρ Τσούκοφ.

Σύμφωνα με τις απόψεις του πανεπιστημιακού, η τυνησιακή οικονομία έχει πολύ στενούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή και από τη στιγμή που παρουσιάστηκε μείωση των εισοδημάτων λόγω της κρίσης, πολλοί πολίτες της Τυνησίας έχουν μεταπέσει σε φτώχια.

«Τον περασμένο Νοέμβριο κύματα ταραχών δημιουργήθηκαν σε μια μικρή πόλη της Τυνησίας, όπου ένας μικροπωλητής δεν είχε άδεια εμπορίας και οι αρχές προσπάθησαν να τον αποβάλουν από την αγορά. Αυτό το περιστατικό στάθηκε ως σπίθα στην επί εβδομάδες ισχυρή πίεση που δεχόταν η οικονομία», εξήγησε ο καθηγητής Τσούκοφ.

Τα μειωμένα έσοδα κα η παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με το Βούλγαρο πανεπιστημιακό, δημιούργησαν μεγάλη δυσαρέσκεια στους Τυνήσιους.

«Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εκληφθεί υπόψιν είναι ότι η Τυνησία δεν έχει ισχυρό ισλαμικό σύστημα, όπως αυτό που παρατηρούμε στη γειτονική Αλγερία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Πολλοί ειδικοί έχουν προβάλλει ως σοβαρό επιχείρημα για όσα συνέβησαν στην Τύνιδα οφείλονται σε στρατιωτικό πραξικόπημα, επειδή ο στρατός είναι αυτός που ανέλαβε τη εξουσία της χώρας.

Σήμερα, ο δυνατότερος άνθρωπος στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής είναι ο στρατηγός του Γενικού Επιτελείου Ρασίντ Αμάρ.

Η κοινωνική ένταση ήταν πολύ έντονη έτσι που οι τριανταπέντε χιλιάδες στρατού της Τύνιδας (του πρώην προέδρου) δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις 300 χιλιάδες των ειδικών δυνάμεων και της εσωτερικής ασφάλειας που βρίσκεται υπό της διοίκησης του el Zine Abidine Ben Ali, είπε ο βούλγαρος καθηγητής.

--

Τίτλος: «Проф. Владимир Чуков: Социалният взрив в Тунис е последствие от намаляването на доходите на средната класа»

Δημοσίευση: Информационна Агенция "Фокус", 17.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος