Αλβανία: Η ελληνική Οργάνωση ‘ΜΑΒΗ’ αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον βουλευτή Βαγγέλη Τάβο




Ιανουάριος 17, 2011.
Η ελληνική εξτρεμιστική οργάνωση ‘Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου’ – ΜΑΒΗ, δύο φορές προσπάθησε να δολοφονήσει τον βουλευτή της ελληνικής μειονότητας, Βαγγέλη Τάβο.

Αυτό αναφέρεται στο βιβλίο «"Στον Αστερισμό του Εθνικισμού"» που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες από το δημοσιογράφο της ελληνικής εφημερίδας ‘Καθημερινή’, Σταύρο Τζίμα.

Το βιβλίο δημοσιεύει μια σειρά δεδομένων τα οποία τονίζουν τις περιβόητες δραστηριότητες της οργάνωσης αυτής και την ύπαρξη τουλάχιστον δύο κέντρων στο Υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) καθώς και στο κέντρο Υποδοχής και ένταξης των Ελλήνων Ομογενών ( σ.σ. Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλλινοστούντων Ομογενών  Ελλήνων- Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε.) καθώς και στην ‘Ομόνοια’, για την ελληνική πολιτική στην Αλβανία, μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, στις αρχές τις δεκαετίας του ’90.

Με βάση πραγματικά περιστατικά, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά, και ορισμένα από αυτά φανερώνουν τους μηχανισμούς των Ελλήνων της Αλβανίας προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα αποσχιστικών τάσεων, ώστε να εφαρμοστεί η στρατηγική της «αυτονομίας/ανεξαρτησίας» της Βορείου Ηπείρου , όπως περίπου έκαναν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει η ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή».

Στο δημοσίευμα της αναφερόμενης εφημερίδας σημειώνεται ότι κάτω από ‘θόλο’ αυτής της στρατηγικής αναπτύχθηκαν ανεξέλεγκτες οργανώσεις και ‘πατριωτικές’ ενώσεις που με τις εκδηλώσεις τους, αντί να βοηθήσουν την ελληνική εθνική μειονότητα την κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό, βγάζοντας συγχρόνως τα άπλυτα της Αθήνας στην διεθνή σκηνή.

«Μέσα αυτό το ρεύμα, απόβλητοι της εξτρεμιστικής εθνικιστικής οργάνωσης ‘ΜΑΒΗ’ που είναι γνωστή στην Ελλάδα ως ‘‘Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου’, προσπάθησαν να σκοτώσουν στις 13 Μαρτίου του 2001, σε μια ταβέρνα στο Περιστέρι της Αθήνας, τον εκπρόσωπο της μειονότητας και βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Βαγγέλη Τάβο», γράφει στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «απόπειρα δολοφονίας του Τάβου έγινε από την οργάνωση ‘ΜΑΒΗ’ το 1997 στο χωριό του, στο χώρο της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, κάτι το οποίο δεν είναι εξακριβωμένο από την ελληνική αστυνομία. Για τις πληροφορίες αυτές ο Τζίμας ανατρέχει σε μαρτυρίες δύο μελών του ‘ΜΑΒΗ’ ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην Αθήνα και ο άλλος σε μια άλλη πόλη, όπως σημειώνεται στο άρθρο.

Στην κατάθεσή τους, οι δύο βορειοηπειρώτες υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν και στην επίθεση κατά της στρατιωτικής αλβανικής βάσης Peshkëpisë, όπου σκότωσαν δύο αλβανούς στρατιώτες αλλά η επιχείρησή τους απέτυχε παταγωδώς όταν συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία στην ελληνική μεθόριο και οδηγήθηκαν σε δίκη από την Εισαγγελία των Ιωαννίνων.
«Αντί να εξεταστεί το ζήτημα αυτό πιο βαθιά στα Ιωάννινα, η δικαστική αρχή αποφάσισε για θέματα εθνικής ασφαλείας να μεταφερθούν οι συλληφθέντες στην Αθήνα».

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και το Εφετείο μείωσε τις ποινές τους, για ένα θέμα που ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε περιγράψει ως ‘οργανωμένο και εξαιρετικά επικίνδυνο … από τη στιγμή που δεν καλυφθεί», όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο βιβλίο του.

Ο δημοσιογράφος που δημοσιεύει τα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης, θέτει το ερώτημα:

Τι ήταν τελικά για τη δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι; Ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας; Αν ναι, γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι; Ήταν προβοκάτορες υπερπατριώτες; Αν ναι, γιατί δημιούργησαν στο ελληνικό κράτος τόσο μεγάλη βλάβη;

--

Τίτλος άρθρου: «Organizata greke “MAVI”, dy atentate kundër deputetit Tavo”
Δημοσίευση: Mapo, 17.1. 2011. 10:12



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος