Βουλγαρία: Υπερ-χλωρίωση του πόσιμου νερού για ηπατίτιδα Α΄

  Η πόλη Παζαρτζίκ - Пазарджик
Ιανουάριος 13, 2011.

Η χλωρίωση του πόσιμου νερού γίνεται σε διπλάσια ποσότητα από την  κανονική δοσολογία στην πόλη Παζαρτζίκ της Βουλγαρίας, από τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού της ηπατίτιδας Α΄.

Το προληπτικό μέτρο, ωστόσο, δεν είναι απόλυτα επιτυχές, διότι δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους της πόλης – το νερό δεν είναι πια κατάλληλο για πόση και δεν συνιστάται ούτε για φαγητό, αν  πρώτα δεν βραστεί.
Και στα 55 αντλιοστάσια της πόλης Παζαρτζίκ το νερό είναι χλωριωμένο δύο φορές πάνω από το κανονικό, με αποτέλεσμα το χλώριο να βρίσκεται σε περιεκτικότητα από 0,3 έως 0,6 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο.

Έτσι, πάνω σε βρύσες πάνω από 180.000 νοικοκυριών το νερό που τρέχει είναι υπερχλωριωμένο. Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν στους κατοίκους να μην καταναλώνουν το νερό αυτό.

Εάν, ωστόσο, το χλωριωμένο νερό, χρησιμοποιηθεί προς κατανάλωση, αυτό πρέπει να γίνει μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα να βράζεται καλά.

Στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία επιτρέπεται η χρήση μόνον εμφιαλωμένων νερών, τόσο ως πόσιμο αλλά και για  το μαγείρεμα. Συνιστάται, επίσης, η συνεχής απολύμανση των παιδιών.

Η επιθεώρηση Υγείας της πόλης έχει διανείμει φυλλάδια με συμβουλές, ώστε να κρατηθούν οι κάτοικοι μακριά από την επιδημική ηπατίτιδα.

--

Τίτλος άρθρου: «Завишиха двойно хлора във водата в Пазарджик”

Άντληση: Нова Телевизия, 13.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος