Σκόπια: " Η Στρατηγική της πΓΔΜ είναι η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’! ; "

Ιανουάριος 13, 2011.
Σκόπια.
Το κράτος- η ηγεσία της κυβέρνησης, έχει μια καθαρή θέση για το όνομα, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

‘Το όνομα της χώρας είναι ‘Μακεδονία’. Αυτή είναι η θέση της ηγεσίας της κυβέρνησης και του κράτους», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Βάσκο Ναουμόφσκι (Васко Наумовски).

Ο Ναουμόφσκι αποκάλυψε πρόωρα τη θέση της χώρας, για ένα θέμα που ο αρχηγός του κράτους ακόμη δεν έχει μιλήσει.

« Η θέση μας θα γίνει γνωστή μετά από τη συνάντηση με το Μάθιου Νίμιτς», ήταν η απάντηση του προέδρου Ιβάνοφ όταν του ετέθη το ερώτημα ποια είναι η κυβερνητική θέση στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Ωστόσο ο Ναουμόφσκι δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για να μάθουμε τη στάση της ηγεσίας της κυβέρνησης.

«Εκτός από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ναουμόφσκι, δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Ωστόσο δεν απάντησε αν η συνταγματική ονομασία είναι για γενική χρήση ή για εσωτερική χρήση ή θα υπάρξει για διμερή χρήση με ένα όνομα διαφορετικό από το συνταγματικό, με αυτό που η χώρα θα μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αλλά το ερώτημα που δημιουργείται μετά τις δηλώσεις Ναουμόφσκι, είναι, τι σημασία έχουν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ή θα γίνουν μόνο απλά για να συζητήσουν;

Ο Ναουμόφσκι τόνισε ότι το όνομα θα επιλυθεί τη στιγμή που θα υπάρξει θέληση και από τις δύο πλευρές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση η Ελλάδα.

Οπωσδήποτε δεν έχουν δημιουργηθεί οι ιδανικές συνθήκες για τη συνάντηση των διαπραγματευτών υπό του Νίμιτς, στις 9 Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα έστειλε επιστολή στον Ban Ki-moon, κατηγορώντας τη χώρα μας για εθνικισμό και για πολιτική ‘αρχαιοποίησης’ με τη χρήση ελληνικών συμβόλων στην πλατεία των Σκοπίων, στο έργο ‘Σκόπια 2014’.

--

Τίτλος άρθρου: «Стратегијата на Македонија е Република Македонија?!»
Δημοσίευση: ALFA TV, среда, 12 јануари 2011, 15:49



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος