Ρουμανία: Το ΔΝΤ αρχίζει ‘ξεσκόνισμα’ από αύριο ενόψει έβδομης δόσης

Ιανουάριος 24, 2011.

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ,με επικεφαλής τον Jeffrey Franks (φωτό) θα βρίσκεται στο Βουκουρέστι από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου προκειμένου να εξετάσει την εφαρμογή του πλαισίου συμφωνίας Stand-By.

Η επίσκεψη της αποστολής αυτής θα συνοδεύεται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ΔΝΤ έχει δύο κύριους στόχους προκειμένου να εγκρίνει την έβδομη δόση του δανείου προς τη Ρουμανία. Θα αξιολογήσει την εκπλήρωση, εκ μέρους της Ρουμανίας , των προϋποθέσεων που αναφέρονται στη συμφωνία Stand-By και «θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία».

Τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτός από την ηγεσία της ρουμανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων, των τραπεζών, εκπροσώπων των ΜΜΕ και της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το γραφείο του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι.

Η Ρουμανία έχει λάβει από το ΔΝΤ το ποσό των 12,4 δις Ευρώ, μέσα στο πλαίσιο ενός δανείου ύψους 13, 1 δις Ευρώ, συν 3,5 δις ευρώ που έλαβε από την Ε.Ε. από το εγκριθέν δάνειο των 5 δις ευρώ, ενώ θα λάβει το υπόλοιπο ποσό των 300 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα που της χορήγησε ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί αύριο ξαναβγαίνουν στους δρόμους του Βουκουρεστίου

Το συνολικό ποσό ,ως πακέτο στήριξης της ρουμανικής οικονομίας, της συμφωνίας της 4ης Μαίου 2009 από τις διεθνείς χρηματοδοτήσεις, ανέρχεται στα 20 δις ευρώ.

Στο μεταξύ, αύριο, βγαίνουν στους δρόμους του Βουκουρεστίου οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί διαμαρτυρόμενοι για δραστική περικοπή των συντάξεων τους.

--

Τίτλος άρθρου: «Delegatia FMI incepe, marti, cea de-a saptea misiune de evaluare in Romania»
Δημοσίευση: Antena 1, 24.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος