Ρουμανική Τηλεόραση: Ιταλικός Ρατσισμός κατά Ρομά…


Φεβρουάριος 14, 2011.
Ως, συγκλονιστικές, καθορίζονται οι αντιδράσεις στην Ιταλία, μετά το θάνατο τεσσάρων παιδιών Ρομά, που κάηκαν σε μια πυρκαγιά.
Μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, ένας τοίχος καλύφθηκε στη Ρώμη με προσβλητικά μηνύματα για τα τέσσερα παιδιά. Μεταξύ των συνθημάτων που αναγράφηκαν σε τοίχους είναι : «Τέσσερις Ρομά λιγότεροι» ή «έξω οι Ρομά».


Με τα συνθήματα αυτά στους τοίχους σχηματίστηκε και μια σβάστικα. Είναι γραμμένα με μαύρο χρώμα  σε τσιμεντένιο τοίχο που βρίσκεται κοντά  στην κατασκήνωση όπου ζούσαν τα μικρά παιδιά.
Οι ιταλικές αρχές έχουν καταδικάσει την ρατσιστική αντιμετώπιση και διέταξαν να απαλειφθούν τα συνθήματα από τους τοίχους. Η αστυνομία, άρχισε έρευνα να εντοπίσει ποιος έχει γράψει τα μηνύματα αυτά.

Ο Πάπας θρηνεί τον τραγικό  θάνατο των  τεσσάρων παιδιών
Ο Πάπας, Βενέδικτος XVI, την Κυριακή, επέκρινε  την αντιμετώπιση του τραγικού θανάτου των τεσσάρων παιδιών Ρομά από την Ρουμανία, που κάηκαν όταν πήρε φωτιά ο χώρος που ζούσαν, δήλωσε, μάλιστα, την ανάγκη έμπρακτης  αλληλεγγύης προς την ομάδα αυτήν των συνανθρώπων μας .
«Η περίπτωση των τεσσάρων παιδιών Ρομά, που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της πόλης αυτής, από την πυρκαγιά που σάρωσε την κατασκήνωσή τους, με αναγκάζει να ρωτήσω αν σε μια πιο συνεκτική και φιλανθρωπική  κοινωνία στην οποία θα περίσσευε η χριστιανική αγάπη, θα μπορούσε να αποτρέψει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός», είπε ο Πάπας στη διάρκεια της Κυριακάτικης προσευχής.
Τα παιδιά των Ρομά που κάηκαν ήταν μεταξύ τριών και ένδεκα ετών και ζούσαν σε παράνομη κατασκήνωση στα περίχωρα της Ρώμης, προκάλεσαν ένα κύμα αγανάκτησης με έντονη κριτική προς τις δημοτικές αρχές, οι οποίες έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα ακυρώσουν όλες αυτές τις παράνομες κατασκηνώσεις των Ρομά γύρω από την Ρώμη.

Τίτλος άρθρου: «Mesaje rasiste la adresa celor 4 copii romi morti intr-un incendiu»
Πηγή: Antenna 3, Bucureşti, 13.2.2011, 19:37