Οι ΗΠΑ καθησυχάζουν το Ισραήλ για Αίγυπτο



Φεβρουάριος 14, 2011.

Τελ Αβιβ.

Το κύριο μήνυμα το οποίο έφερε ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπένι Γκάντζ, ήταν, αυτό, που δημοσίευσαν,  με μια συντονισμένη κίνηση, τα αμερικανικά και τα ισραηλινά ΜΜΕ, χθες, 13 Φεβρουαρίου.


Δημοσιοποιήθηκε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την κατάργηση της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.
Με την κίνηση αυτή, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε να καθησυχάσει την πολιτική  και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, ότι δεν θα πάψει να ισχύει η συμφωνία του Camp David του 1978, μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πληροφορίες, ο Mullen εκμυστηρεύτηκε  στους Ισραηλινούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο στρατός της έχουν στενές σχέσεις με την ανώτερη αιγυπτιακή στρατιωτική κάστα και υπάρχει ευρεία εξάπλωση των αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στον αιγυπτιακό στρατό και ότι η Ουάσιγκτον διασφαλίζει την Ιερουσαλήμ από απροσδόκητες εκπλήξεις για την ειρήνη στην περιοχή.

Με βάση τα ανωτέρω,  η Ουάσιγκτον και η Ιερουσαλήμ,  προτίμησαν να αγνοήσουν τις δηλώσεις του αιγύπτιου ηγέτη της αντιπολίτευσης Ayman Nour,  ο οποίος αναφερόμενος στη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, δήλωσε ότι αυτή υπάρχει μόνον στα χαρτιά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ενδεχομένως θα ζητήσει μια επανεξέταση  της συμφωνίας σε ένα νέο πλαίσιο ώστε να αρμονιστεί με τις υπάρχουσες πολιτικές καταστάσεις.
Ο Nουρ, τόνισε ακόμη, ότι πτώση του Μουμπάρακ από την εξουσία της Αιγύπτου, αλλάζει τα δεδομένα και επομένως πρέπει να αλλάξει και η συμφωνία με το Ισραήλ.
Οι δηλώσεις αυτές ανησύχησαν τους αμερικανικούς αλλά και τους ισραηλινούς κύκλους.


--
Πηγή: