Σκόπια: Διερευνητικός και ο νέος γύρος συνομιλιών στην Νέα Υόρκη



Φεβρουάριος 9, 2011.

«Ειδικοί την χαρακτηρίζουν ως ‘συνάντηση πρωτοκόλλου’, την σύσκεψη των δύο διαπραγματευτών Ζόραν Γιολέφσκι και Αδαμάντιου Βασιλάκη υπό του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για εξεύρεση λύσης στην διαφορά του ονόματος, ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα».


Σύμφωνα, εξάλλου, με γραπτή δήλωση που διακοινώθηκε από το γραφείο του μεσολαβητή του ΟΗΕ , η συνάντηση έχει ερευνητικό χαρακτήρα:
«Σκοπός της συνάντησης είναι να δοθεί η ευκαιρία στους εκπροσώπους των δύο πλευρών να υποβάλλουν στον Πρέσβη τις θέσεις των κυβερνήσεων τους και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αξιολογηθούν οι τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω και να καθοριστούν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, της οποίας απώτερος στόχος είναι η εξεύρεση μια γρήγορης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», αναφέρει η δήλωση, όπως την παρουσιάζει στο σκοπιανό «Κανάλ 5».

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι αυτή η συνάντηση μεταξύ του μεσολαβητή και των διαπραγματευτών θα φέρει κάτι νέο, ειδικά μετά τις τελευταίες  εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
«Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περίεργη φάση. Στην πΓΔΜ υπάρχει, ήδη, μια κοινοβουλευτική κρίση. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης πρόωρων εκλογών. Αυτά τα δύο στοιχεία δεν είναι πρόσφορα για μια συνολική συνδυαστική διαπραγμάτευση», λέει ο αναλυτής Albert Musliu, στο ‘Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα».
 Επιπρόσθετα, «οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Γκρούεφσκι και ο Παπανδρέου, είναι σήμερα απορροφημένοι με τα εσωτερικά- πολιτικά προβλήματα, τα οποία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις με το όνομα. Ο Γκρούεφσκι αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση και η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακοινώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές»,αναφέρει σε σχόλιο της η σκοπιανή τηλεόραση ‘Α1’.
--
Πηγές: Канал 5 Телевизија, А1 Телевизија, Радио Слободна Европа