Αλβανία: «Ο στρατός δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις»

Φεβρουάριος 2, 2011.

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Άρμπεν Ιμάμη, σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση ‘News 24’, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στρατού στα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου όπου στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης πυροβολήθηκαν τρεις Αλβανοί διαδηλωτές.

Παρουσιάζουμε από αυτήν ορισμένα σταχυολογήματα:

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ιλίρ Μπαμπαράμο αν υπήρξαν προτάσεις για συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου ο Αλβανός υπουργός είπε:

«Υπήρξαν προτάσεις από τους διεθνείς εταίρους μας για συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ο Μπερίσα τους διαβεβαίωσε ότι το πλήθος μπορεί να αντιμετωπιστεί από την εθνοφυλακή.Οι ένοπλες δυνάμεις, έτσι, δεν συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή»

Ilir Babaramo: Πως βλέπετε την απόφαση του Εισαγγελέα που ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τους έξι φύλακες;

Αλβανός Υπουργός: Δεν νομίζω ότι κάποια απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας θα απαγόρευε τη δραστηριότητα των έξι Φρουρών της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μπορούν να διωχθούν οι έξι φρουροί που δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά το καθήκον τους να διαφυλάξουν τους κρατικούς θεσμούς.

Δημοσιογράφος: Ποιος ήταν ο ρόλος των Μυστικών Υπηρεσιών;

Υπουργός: Η δραστηριότητα των Μυστικών Υπηρεσιών (SHISH) είναι αρκετά προβληματική. Σε εμάς δεν έρχεται καμία πληροφορία από την υπηρεσία αυτή. Και θα μπορούσα να τονίσω ότι η έλλειψη πληροφόρησης εγείρει μεγάλα ερωτηματικά. Υπάρχει μια τεράστια κρίση στις υπηρεσίες αυτές.

--

Συνέντευξη στο κανάλι ‘News 24’.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος