Σκόπια- Μεταρρυθμίσεις: ‘Πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης’

Φεβρουάριος 2, 2011.

Στην πΓΔΜ έχει αρχίσει ένας διάλογος για την μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας και την απελευθέρωσή της από τον κυβερνητικό εναγκαλισμό.

Ένα ζήτημα το οποίο αξιολογήθηκε αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τον αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, πριν τρεις ημέρες σε δημόσια παρέμβασή του.

Σήμερα τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων παρουσιάζουν τις θέσεις του δικαστικού σώματος που ζητούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

--

«Οι δικαστές είναι επαγγελματίες και ισχυροί. Κάθε φορά που ο δικαστής εφαρμόζει τη νομοθεσία και κρίνει με στοιχεία τα γεγονότα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Όπλο μας είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου», δήλωσε η πρόεδρος του Εφετείου Σκοπίων, Λιούπκα Αρσενίεφσκα (φωτό).

Η αναφερόμενη νομικός προσθέτει ότι όλοι οι δικαστές δέχονται απειλές ακόμη και από συνήθεις πελάτες οι οποίοι έχασαν μια υπόθεση στο δικαστήριο.

«Ο δικαστής όταν ανακοινώσει την ετυμηγορία του Σώματος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Η αλχημεία δεν είναι σωστή αλλά η πιστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας», δήλωσε η Αρσενίεφσκα.

Αναφερόμενη στο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου, θα τονίσει η προαναφερόμενη ότι το Συμβούλιο αποτελείται από 50 τοις εκατό από επαγγελματίες δικαστές, οκτώ δικαστικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίος έχει προϋπηρεσία πάνω από 20 έτη στο δικαστικό τμήμα.

Στην ερώτηση αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να είναι μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου, είπε ότι η γνώμη του Δικαστηρίου είναι ότι ως πολιτικό πρόσωπο δεν πρέπει να είναι μέλος του Συμβουλίου.

--

Τίτλος: «Арсениевска:Нашето оружје е законот и ние „пукаме“ со законот»

Δημοσίευση: КУРИР, 2.2.2011

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος