Αλβανία: Ναυπηγεί περιπολικά σκάφη


Φεβρουάριος 9, 2011.
Η ‘ναυπηγική βιομηχανία’ της Αλβανίας βρίσκεται  στο ‘Pasa Liman’ που είναι και η αλβανική ναυτική βάση.
Σε επίσκεψή του ο Αλβανός υπουργός Άμυνας, Άρμπεν Ιμάμη ανακοίνωσε ότι ήδη στο ναυπηγείο βρίσκονται υπό κατασκευή δύο περιπολικά σκάφη τα οποία είναι ιδίου τύπου με τα ‘Illirian’ της αλβανικής ακτοφυλακής.


Η κατασκευή των σκαφών γίνεται με τη συνεργασία της ολλανδικής εταιρίας ‘Damen’ και θα προχωρήσει σύντομα και το ‘χτίσιμο’ ενός ακόμη παρόμοιου σκάφους.
«Το πρώτο πλοίο θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα δύο, θα είναι έτοιμα το 2013. Θα δημιουργήσουμε έναν πολύ καλό ναυτικό στόλο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τα νερά μας από το λαθρεμπόριο, την παράνομη διακίνηση και τους λαθρέμπορους, να υπηρετήσουμε τους πολίτες μας σε περίπτωση κινδύνου στη θάλασσα και τα  οποία θα είναι τα κύρια καθήκοντα των σκαφών τα οποία παράγονται εδώ και θα εξακολουθήσουν να παράγονται», είπε ο Αλβανός υπουργός.
Τα σκάφη τα οποία κατασκευάζονται στα αλβανικά ναυπηγεία είναι μήκους 42 μέτρων, πλάτους 7,02 μ. με βάθος μέσα στο νερό 2,5 μέτρων. Θα είναι εφοδιασμένα με δύο ισχυρούς κινητήρες “Caterpillar” οι οποίοι εγγυώνται μέγιστη ταχύτητα έως 26 κόμβους.
Τα σκάφη διαθέτουν αρκετά μεγάλη ικανότητα διάσωσης αφού μπορούν να ενεργούν σε άσχημες καιρικές συνθήκες.
Θα επανδρωθούν με πλήρωμα 24 ατόμων, συν άλλα 6 τα οποία θα εκτελούν καθαρά ναυτικά καθήκοντα.
«Αν αγοράζαμε ένα σκάφος από την Ολλανδία θα έπρεπε το αλβανικό κράτος να καταβάλλει 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευή του εδώ, μειώνει το κόστος στα 1,2 εκατ. ευρώ», σημειώνει, χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα του αλβανικού στρατού.