Σκόπια: Ζητούν από ΕΕ ‘χαλάρωση’ των οδηγιών για ένταξη


Φεβρουάριος 10, 2011.

  Ο Βάσκο Ναουμόφσκι και ο Αντώνιο Μιλοσόσκι, είχαν δείπνο εργασίας, με τον Ζόραν Θάλερ, στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους, ήταν το νέο σχέδιο ψηφίσματος του εισηγητή για την πΓΔΜ, το οποίο αύριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.
Οι Σκοπιανοί πολιτικοί, στη διάρκεια της ημέρας,  είχαν μια σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους βουλευτές, στοχεύοντας να ασκήσουν πιέσεις ώστε να ‘χαλαρώσουν’ ορισμένες από τις οδηγίες που αναφέρονται στο ψήφισμα Θάλερ, που αναφέρεται στις προϋποθέσεις έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, είχε επικρίνει στην εισήγησή του, έντονα, την κατάσταση που επικρατεί στο δικαστικό σύστημα , στην δημόσιο διοίκηση, στα μαζικά μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ, αλλά και το ονομαζόμενο σχέδιο «Σκόπια 2014».
Στόχος, όμως, του Σκοπιανού αναπληρωτή πρωθυπουργού, Βάσκο Ναουμόφσκι,  είναι να αλλάξει τη διατύπωση των οδηγιών. Η  προθεσμία για την υποβολή των τροπολογιών λήγει σε έξι ημέρες.
Επίσης, οι δύο πολιτικοί της πΓΔΜ, ανέλαβαν πρωτοβουλία να συγκροτήσουν μια ομάδα ευρωπαίων βουλευτών με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Μάλιστα, από αύριο, θα ξεκινήσει, επίσημα, η «Ομάδα Φίλων της Μακεδονίας» την οποία απαρτίζουν 15 ευρωπαίοι βουλευτές και έχουν αναλάβει το ρόλο άτυπων πρεσβευτών που υπερασπίζονται την πΓΔΜ και πιέζουν προς όφελος των συμφερόντων της χώρας.
Η Ομάδα αυτή, αναμένεται να επεκταθεί, συμπληρώνει το δημοσίευμα.
--
Τίτλος: «Резолуцијата на Талер за Македонија на дневен ред во Брисел»
Δημοσίευση: Sitel, 9.2.2011.