Ιβάνοφ: Τα Σκόπια είναι μια πολυεθνική, πολυ-θρησκευτική και πολυγλωσσική κοινωνία...


Φεβρουάριος 15, 2011.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνική σύγκρουση, τα εθνοτικά προβλήματα τα οποία έχουμε, είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον αποκλεισμό των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε η πΓΔΜ είναι μια κοινωνία πολυεθνική, πολύ-γλωσσική και πολύ-θρησκευτική, θα μπορούσαν, όμως,  να την ενώσουν ιδέες όπως του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σήμερα στην Λιουμπλιάνα ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ.


Ο πρόεδρος των Σκοπίων πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία και προέβη στην παραπάνω δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,  για το πως βλέπει την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των εθνοτήτων- με αφορμή μια χριστιανική εκκλησία στο παλιό κάστρο της πόλης των Σκοπίων-  που απαρτίζουν το κράτος του, καθώς και την  απομάκρυνση της προοπτικής, να κλειδώσουν τα Σκόπια την ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές.
 «Τα πολιτικά κόμματα, ωστόσο, στην πΓΔΜ λειτουργούν σε πλήρη ελευθερία και οφείλουν να ενεργοποιούνται  με υπευθυνότητα σε τέτοια ευαίσθητα θέματα,  που ορισμένοι προσπαθούν αν εκμεταλλευτούν  για  πολιτικούς λόγους , χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά  ως  εκμεταλλεύσιμα στοιχεία για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
»Όλα τα θέματα, τα οποία θίγονται  για την κατάσταση αυτή, είναι πολύ ευαίσθητα και  θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται πολύ προσεκτικά, όλοι,  μάλιστα,  οι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να αναλογιστούν  τις θέσεις τις οποίες λαμβάνουν», είπε ο Ιβάνοφ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε ότι υπάρχει μια τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Κοινοβούλιο.
«Υπάρχει μια τάση για πρόωρες εκλογές,  αλλά μια τέτοια απόφαση ανήκει στο Κοινοβούλιο. Το Σύνταγμά μας , μας υποχρεώνει να αποφασίσει για αυτό το Κοινοβούλιο, πότε, δηλαδή, θα ψηφίσει τη διάλυση του και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Και σε μια τέτοια πορεία,  θα πρέπει η αντιπολίτευση να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο ώστε να αποφασιστεί αυτή  η διαδικασία», είπε ο Ιβάνοφ.
--

Τίτλος άρθρου: Иванов:Проблемите се резултат на блокираните ЕУ и НАТО перспективи
Δημοσίευση: Alsat-M.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος