Μαθητές από Σκόπια και Αθήνα θα συζητήσουν για λύση στο όνομα


Φεβρουάριος 12, 2011.
«Αν οι πολιτικοί  δεν μπορούν, θα προσπαθήσουν οι μαθητές να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας. Σλάβοι και Έλληνες μαθητές θα εργαστούν από κοινού για την κατανόηση της διαφοράς και θα προσπαθήσουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση», λέει η δημοσιογράφος της σκοπιανής τηλεόρασης, Σνεζάνα Γιοβανόφσκα.

Για την ουσία του προβλήματος και τις σκοπιανο-ελληνικές σχέσεις, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικά διεθνείς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων αλλά θα θέσουν και σχετικό ερώτημα, μέσω οπτικής συνομιλίας, στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.


Από τη μια πλευρά θα έχουμε ένα σχολείο στα Σκόπια και από την άλλη ένα σχολείο στην Αθήνα.
Και τα δύο σχολεία θα παράγουν ένα υλικό, ώστε να δούμε τις δύο όψεις του νομίσματος.
 Επειδή πρόκειται για ιδέες και απόψεις μαθητών, κυρίως Γυμνασίου, θα έχουμε μια άλλη πραγματικότητα από αυτήν των Μέσων Ενημέρωσης, που η αλήθεια είναι, ότι τα τελευταία (ΜΜΕ) δεν είναι τόσο ελκυστικά για τους εφήβους» δήλωσε ο Ιβάν Νοβακόφσκι (φωτό), διευθυντής στο γυμνάσιο των Σκοπίων ‘Νόβα’.
Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, το υλικό που θα παραχθεί  θα δοθεί σε μορφή βίντεο σε φοιτητές του Χάρβαντ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα παρουσιάσουν μια κοινή θέση για το ελληνο-σκοπιανό πρόβλημα.
Το Γυμνάσιο ‘Νόβα’ των Σκοπίων, πρόσφατα φιλοξένησε διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών  με συμμετοχή 70 μαθητών από όλη την Ευρώπη.
--

Τίτλος: «Македонски и грчки ученици ќе го решаваат спорот со името»

Δημοσίευση: Sitel, 12.2.2011.