«Η Ελλάδα προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει την πυρηνική ενέργεια»


Μάρτιος 19, 2011.
Η Ελλάδα προέτρεψε, χθες το βράδυ, την Τουρκία να ματαιώσει τα σχέδια της, για στην κατασκευή ενός ακόμη πυρηνικού σταθμού, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας, ότι στα επόμενα 12 χρόνια σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία τέτοια  εργοστάσια.
Ο Έλληνας πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέμβει στην αποτροπή μιας ενδεχόμενης ‘καταστροφής’ στο κατώφλι της.
Επιπλέον, από το γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ανησυχία του στα τουρκικά σχέδια.
Ο Τούρκος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η Τουρκία μέχρι το 2023 θα κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και υπενθύμισε ότι ο πρώτος θα εγκατασταθεί στην επαρχία της Μερσίνας, στα μεσογειακά παράλια, στην περιοχή ‘Ακούγιου’ με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός προγραμματίζεται στην Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα γίνει με τη συμμετοχή των ιαπωνικών εταιρειών TEPSO και TOSHBA.
--
Τίτλος: «Грција бара од Турција да не гради нуклеарки»
Δημοσίευση: Sitel, 19.3.2011.