Αλβανοί ζητούν να ανοίξει προξενείο στο Μοναστήρι

Αλβανικό Προξενείο ζητούν οι Αλβανοί που κατοικούν, στους γύρω από το Μοναστήρι, οικισμούς



Απρίλιος 11, 2011.


Μοναστήρι.
Ο πολιτιστικός-πατριωτικός σύλλογος «Συνέδριο της Ένωσης»/ “Kongresi i Bashkimit’’,  απαιτεί από το αλβανικό κράτος να ανοίξει διπλωματική αντιπροσωπεία, Προξενείο, στην πόλης αυτή της πΓΔΜ.



Ο Fërgim Demiri, ένας από του ιθύνοντες του Συλλόγου, δήλωσε προς το αλβανικό πρακτορείο ότι η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξανανοίξει το Προξενείο, το οποίο υπήρχε πριν από μερικές δεκαετίες στο Μοναστήρι.


«Απευθυνόμαστε και πάλι για το ίδιο αίτημα προς το Υπουργείο των Τιράνων. Η πρωτοβουλία μας ενθαρρύνεται από την ανάλογη πρωτοβουλία του πρώην Αλβανού Πρέσβη Σαμπάν Μουράτ, των πρώτων χρόνων του ’90 για τη ιδέα την οποία έθεσε τότε αλλά τίποτε δεν έγινε από τους διαδόχους του.
«Στο Μοναστήρι πρέπει να υπάρχει ένα  Προξενείο, γιατί το Μοναστήρι αποτελεί  ένα από τα κεφάλαια της ιστορίας και του πολιτισμού μας, συγχρόνως είναι και μια μορφή στήριξης για εμάς τους Αλβανούς που ζούμε στους γύρω οικισμούς», δήλωσε  ο Δεμίρι προς τους δημοσιογράφους.


Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο και ο δήμαρχος του Μοναστηριού, Βλαντιμίρ Ταλέφσκι, είχε εκφράσει την επιθυμία να ανοίξει το αλβανικό προξενείο, για το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι θα μπορούσε να παραχωρήσει τμήμα του κτιρίου της τοπικής αυτοδιοίκησης.


«Είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια προσέγγιση είπε ο Δήμαρχος Ταλέφσκι, παρουσία μάλιστα του πρεσβευτή Άρμπεν Σεϊκου, αλλά ‘η εξοχότητά του δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση». Κάνουμε, ωστόσο, έκκληση μέσω του αλβανικού πρακτορείου αλλά και από τα άλλα μέσα ενημέρωσης, για αυτό το μήνυμα, προς την αλβανική κυβέρνηση, προς τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον Υπουργό Εξωτερικών,  Έντμοντ Χατζηνάστο, να ανοίξουν προξενείο στο Μοναστήρι» είπε ο Δήμαρχος μιλώντας στο «Συνέδριο της Ένωσης».


Η Αλβανία πριν από αρκετές δεκαετίες διατηρούσε προξενείο στο Μοναστήρι, την πόλη αυτή της πΓΔΜ, αλλά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και στη διάρκεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε διακοπεί.


Σήμερα στο Μοναστήρι, υπάρχουν περίπου 12 προξενεία, από όλες τις χώρες των Βαλκανίων αλλά και από την Δυτική Ευρώπη.
--
Τίτλος: «Kërkesa për hapjen e konsullatës shqiptare në Manastir»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 11 Απρ.11