Ρουμανία: Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος στη θεά Νέμεση

 Φωτό: Οι Ρουμάνοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται  ότι πρόκειται για Ρωμαίο Εκατόνταρχο,
εκπαιδευτή σκλάβων μονομάχων που προορίζονταν για τις αρένες της Ρώμης


Απρίλιος 19, 2011.

Οι Ρουμάνοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον πρώτο ρωμαϊκό ναό στην περιοχή της Δακίας, που στην αρχαιότητα  υπήρχε το στρατόπεδο της  ΧΙΙΙ Ρωμαϊκής Λεγεώνας.


Η ύπαρξη του ναού, στο πρώην ρωμαϊκό οχυρό της Alba Ioulia, επιβεβαιώνεται  από έναν βωμό, ένα ανάγλυφο άγαλμα και μια μαρμάρινη πλάκα με λατινική επιγραφή.

Πρόκειται για αναθηματικό παρεκκλήσι,  το οποίο ήρθε στο φως, πριν από μια εβδομάδα, στην τέταρτη πύλη της πόλης, πίσω από τον Ρωμαιοκαθολικό  καθεδρικό ναό. Έχει σχήμα παραλληλεπίπεδο με διαστάσεις ενός μέτρου επί 60 εκατοστά.
Από την λατινική επιγραφή διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για βωμό αφιερωμένο στην θεότητα Νέμεσις, θεά της εκδίκησης κατά τον ρωμαϊκό κόσμο.
Η επιγραφή που βρέθηκε στο
αναθηματικό παρεκκλήσι 

Η επιβεβαίωση έγινε όταν ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση ενός Ρωμαίου αξιωματικού καθώς εκπαιδεύει σκλάβους για να πολεμήσουν στις ρωμαϊκές αρένες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

«Η ανάγλυφη παράσταση έχει όλα τα στοιχεία ώστε να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο, δηλαδή έναν εκπαιδευτή, που ήταν επιφορτισμένος με την εκπαίδευση των μονομάχων. Το μάρμαρο στο οποίο έχει γίνει η απεικόνιση αυτή, προέρχεται από την περιοχή αυτή και από ότι μπορούμε να υποθέσουμε στο ρωμαϊκό αυτό στρατόπεδο εκπαιδεύονταν οι μονομάχοι της Ρώμης»

«Οι ειδικοί θα μελετήσουν την επιγραφή και ανακοινώσουν σύντομα τις εκτιμήσεις τους», δήλωσε ο  Constantin Inel, αναπληρωτής διευθυντής του  Εθνικού Μουσείου της Ουνιρίας.
--

«Templu dedicat zeitei Nemesis descoperit in Cetatea din Alba Iulia»
    Πηγές: Newspad, Gazeta Romania, hotnews