Επιστολή Αλβανοτσάμηδων προς Αλβανό Πρόεδρο με κοινοποίηση Ουάσιγκτον

Η  επιστολή  της οργάνωσης των Αλβανοτσάμηδων


Απρίλιος 12, 2011.

 Είκοσι οκτώ Αλβανοτσάμηδες, μεγάλης ηλικίας,  που ζούνε στην Αμερική και  συμμετέχουν σε αλβανο-αμερικανικές οργανώσεις των Τσάμηδων, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, κοινοποιώντας την συγχρόνως, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην  οποία δημοσιοποιούν τις ανησυχίες τους σχετικά με το λεγόμενο ζήτημα της Τσαμουριάς.


Θα παραθέσουμε ορισμένα ενδεικτικά σημεία της επιστολής, όπως δημοσιεύονται στο αλβανικό πρακτορείο ΙΝΑ, στα οποία γίνεται λόγος για τον ‘φόβο’ της απογραφής στην Αλβανία αλλά και «στις εθνικιστικές εξάρσεις των Ελλήνων»:

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη ζημιά που γίνεται όχι τόσο για το ζήτημα της παράδοσης αλλά και για το μέλλον της Αλβανίας. Βρισκόμενοι εδώ, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε δύο κρατικές απογραφές πληθυσμού, το 2000 και το 2010. Δεν μας ρώτησε κανείς ποια είναι η θρησκεία μας και ποια είναι η εθνική μας καταγωγή και ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που ζουν εδώ είναι  από όλα τα έθνη και όλες τις θρησκείες του κόσμου.
»Σε όλες τις περιοχές, στην Αλβανία, που ζουν άλλες εθνότητες, εμείς οι Αλβανοί, έχουμε ζήσει σε αρμονία μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός. Πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη στην αλβανική απογραφή πληθυσμού της εθνικότητας και της θρησκείας  (των Ελλήνων) θα είναι πολύ επιβλαβής για το παρόν και το μέλλον της Αλβανίας».

Και πιο κάτω:

«Ανησυχούμε που ορισμένοι ελληνικοί εθνικιστικοί κύκλοι που χρηματοδοτούνται από ‘γκρεκόφιλα’ στοιχεία, εδώ στην Αμερική, επιμένουν, άδικα, σε μια τέτοια άποψη (της απογραφής δηλαδή κατά εθνικότητα στην Αλβανία) σε μια εποχή που ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις ΗΠΑ δεν γίνονται τέτοιες απογραφές.
»Σημειώνουμε, ότι πριν από μερικά χρόνια ο πρώην διευθυντής της CIA,  ο κ. George John Tenet, διακήρυξε ανοικτά ότι «εμείς οι Έλληνες γεννιόμαστε μέσα στη συνωμοσία»! Κοιτάζοντας με αυτό το πρίσμα, δείτε και τον άλλον Ελληνο-αμερικανό Nikola Gage ( Νίκος Γκαζογιάννης) που είναι περήφανος ως πρόεδρος της οργάνωσης φάντασμα των «Βορειοηπειρωτών» που παρουσιάζεται στην Αλβανία με αισθήματα βυζαντινά και μεσαιωνικά.
Μέσα σε όλα αυτά, έρχονται και οι τοποθετήσεις του επίσημου Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά, που αμφισβητεί  τα δικαιώματά μας. «Μήπως προσπαθεί να βάλει πάλι σε ενέργεια την εμπόλεμη κατάσταση με την Ελλάδα, όπως είχαμε από το 1940;»

Και παρακάτω:

«Είναι παράλογο να συμβαίνουν όλα αυτά σε δύο χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν υπογράψει από το 1996 το Σύμφωνο Φιλίας.
»Γιατί, τελικά, αν και μας έχουν σκοτώσει και μας έχουν διώξει από τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, υπάρχουν εντούτοις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Σε πολλές επισκέψεις που πραγματοποιούμε στη Τσαμουριά βλέπουμε τους ανθρώπους που μαζί τους ζήσαμε στο παρελθόν και είμαστε βέβαιοι ότι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, ως Αμερικανοί πολίτες, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ιδιοκτησίες που είχαμε εκεί. Πιστεύουμε ότι η επιστροφή των τσάμηδων στη Τσαμουριά να ενισχύσει τη φιλία και θα γεφυρώσει τους λαούς με  αλληλοκατανόηση και τιμή.»

Υπογράφουν 28 Αλβανοτσάμηδες της Αμερικής ηλικίας από 69 έως 91 ετών.
 --
Τίτλος: «Çamët në SHBA letër Tiranës dhe Uashingtonit»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 12.4.2011.