Σκόπια: Συνάντηση Ιβάνοφ –Λαβρόφ στην Αχρίδα


«Οι ρωσικές επενδύσεις θα βοηθήσουν την σκοπιανή οικονομία»

Απρίλιος 20, 2011.

Ο Γκεόργκι Ίβανοφ (δ) υποδέχεται τον Ρώσο ΥΠΕΞ
στη Βίλα Μπιλιάνα
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Δρ Γκεόργκι Ίβανοφ, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συνάντηση έγινε στην Βίλα Μπιλιάνα, στην Οχρίδα και οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.

Κοινή εκτίμηση των δύο συνομιλητών ήταν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και η πΓΔΜ έχουν καλλιεργήσει στενές σχέσεις, πολύ φιλικές, που αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των επιστημόνων και των πολιτιστικών ανταλλαγών καθώς επίσης και στον τουρισμό.


Ένα σημαντικό μέρος των συνομιλιών, αφιερώθηκε, στις προοπτικές που ανοίγονται ανάμεσα στις δύο χώρες εν όψει της σχεδιαζόμενης σύνδεσης της πΓΔΜ με τους προβλεπόμενους αγωγούς φυσικού αερίου, γνωστού με τον όρο «South Stream».

Ο Ίβανοφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η υλοποίηση αυτού του έργου θα προσφέρει σημαντική οικονομική ανάπτυξη στα Σκόπια, παρέχοντας μια  φθηνή και ασφαλή ενέργεια.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις επιτυχημένες επενδύσεις που έγιναν κατά το παρελθόν από τη Ρωσία στην πΓΔΜ και στις ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα, καθώς και σε προγραμματισμό εξαγωγής σκοπιανών προϊόντων στην ρωσική αγορά.

Ο Ίβανοφ απηύθυνε χαιρετισμό και πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να επισκεφθεί την πΓΔΜ, με την οποία, επίσκεψη,  θα επιβεβαιωθεί σε υψηλότερο επίπεδο η συμφωνία φιλίας και συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Ο σκοπιανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να απονείμει έπαινο στη κατ’ αρχήν θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την αναγνώρισή της πΓΔΜ στις διμερείς σχέσεις με το συνταγματικό της όνομα, κάτι το οποίο, εκτιμήθηκε ως πολύ θετική κίνηση από τους πολίτες της χώρας.

Ο Ίβανοφ, στα πλαίσια αυτά, ενημέρωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας για τις εξελίξεις στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το όνομα που γίνονται με την Ελλάδα και επεσήμανε τις σκοπιανές θέσεις στο ζήτημα αυτό.
--
«Ivanov: Investimet ruse ndihmojnë ekonominë e Maqedonisë»
ΙΝΑ, 20.4.2011.