Βουλγαρία: « Παρακολουθούνται τα εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία»


Απρίλιος 15, 2011.

Σόφια.


«Η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας»/ ДАНС,  μόνη της ή με συνεργασία άλλων υπηρεσιών διενεργούν αντικατασκοπεία, παρακολουθήσεις, προληπτικές έρευνες και επιθεωρήσεις σε ομάδες ή άτομα τα οποία είναι επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και ο φονταμενταλισμός».


Τα παραπάνα ανέφερε από το βήμα της βουλγαρικής Βουλής ο  υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή Μπόρισλαβ Στογιάνοφ, σχετικά με την αύξηση της επιθετικότητας των ακραίων ισλαμιστών και τις παρεμβάσεις τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ο Βούλγαρος υπουργός διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση παραβίασης από φορείς ή πρόσωπα που ανήκουν σε ισλαμικές οργανώσεις, η Κρατική Ασφάλεια έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

« Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι την τελευταία δεκαετία η ανάπτυξη του θρησκευτικού φανατισμού σε όλον τον κόσμο, δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις βουλγαρικές μουσουλμανικές οργανώσεις. Ένα γεγονός το οποίο είναι εν γνώσει της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η οποία είναι προσανατολισμένη για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του νόμου περί εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τσβ. Τσβετάνοφ.

Ο βουλευτής Στογιάνοφ, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Εθνική Ασφάλεια είναι καλά, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πιο δυναμικά.

«Οι βουλγαρικές μουσουλμανικές  ομάδες δραστηριοποιούνται και οφείλουμε να τις παρακολουθούμε», είπε ο Στογιάνοφ.

--
Τίτλος: «ДАНС противодейства на посегателства срещу националната сигурност»
Информационна Агенция "Фокус", 15.4.2011.