Σκοπιανή ‘Ντνέβνικ’: Ο Έλληνας «φίλος» της πΓΔΜ πίεσε να σβήσει ο όρος ‘μακεδονική/ός’

"Οι Έλληνες εθνικιστές άδικα κατηγόρησαν τον Έλληνα ευρωβουλευτή",
σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα 'Ντνέβνικ'


Απρίλιος 16, 2011.
Ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος σχετικά με την πΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μιχάλης Τρεμόπουλος, έχει αποδειχθεί ότι  δεν είναι τόσο φιλικός με τους Σκοπιανούς, αφού είχε καλέσει το Κόμμα των Ευρωπαίων Πρασίνων να καταψηφίσει την πρόταση για την πΓΔΜ.
Οι Έλληνες εθνικιστές, άδικα, κατηγορούν τον Έλληνα ευρωβουλευτή, Μιχάλη Τρεμόπουλο, ότι διακατέχεται από ‘μακεδονισμό’, επειδή υποστήριξε το ψήφισμα για την πΓΔΜ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατόπιν επισκέφθηκε τη χώρα μας, ύστερα από πρόσκληση του κόμματος DOM  (-ДоМ- Демократската обнова на Македонија- Δημοκρατική Ανανέωση της Μακεδονίας).


Αυτό αποδεικνύεται από την αντιστοιχία των επιστολών, μεταξύ του Κόμματος των Πρασίνων του Τρεμόπουλου και του κόμματος των Σκοπιανών στην Ελλάδα ‘Ουράνιο Τόξο’.
Δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία επί της εκθέσεως  για την πρόοδο της πΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Τρεμόπουλος απέστειλε επιστολή στην Ομάδα των Πρασίνων, μέσω της οποίας επέμενε να στηρίξει τροπολογίες που διαγράφουν τον όρο «μακεδονικός/ή» στο ψήφισμα.
Η επιστολή δόθηκε στην δημοσιότητα και το κόμμα «Ουράνιο Τόξο», το οποίο είναι μέλος του συνασπισμού με τους Πράσινους της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και συμμετείχε στην προετοιμασία των τροποποιήσεων, πριν από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος για την πΓΔΜ.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τον οποίο οι Έλληνες χαρακτηρίζουν ως κατάσκοπο, και οι Σκοπιανοί τον θεωρούν ως φίλο, στο έγγραφο καλούσε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «μακεδονικός/ή», διότι μια τέτοια στάση θα επηρέαζε αρνητικά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το όνομα.
«Εάν αυτό περάσει στο τελικό κείμενο, θα είναι απλά, ένα ‘μπόνους’ για την εθνικιστική κυβέρνηση των Σκοπίων, να δείξει ότι έχει τη διεθνή υποστήριξη πριν από τις πρόωρες εκλογές», γράφει ο Τρεμόπουλος.
Ζητά, στην επιστολή του, από την  Πράσινης Ομάδας να στηρίξει τις τροπολογίες που προτείνονται από τους Σοσιαλιστές και την  Ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, να διαγραφεί, δηλαδή, ο όρος «μακεδονικός/ή».
Ο πρόεδρος του ‘Ουράνιου Τόξου’, Παύλος Βοσκόπουλος, απαντώντας γραπτώς στην ομάδα των πράσινων ισχυρίστηκε ότι η άποψη του Τρεμόπουλου, ήταν παράλογη.
«Αρχίζοντας με τη λογική αυτή, η ΕΕ δεν πρέπει ποτέ να αναφέρει το όνομα μιας χώρας, του έθνους ή της γλώσσας, γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει εθνικιστικές πολιτικές. Οι αναφορές στην έκθεση για την σκοπιανή γλώσσα όχι ως ‘μακεδονικά’, αλλά ως «η κρατική γλώσσα», «η επίσημη γλώσσα» και η «η τοπική γλώσσα» είναι ανέντιμες. Η άρνηση στη ‘μακεδονική’ γλώσσα και στους ‘μακεδόνες’ πολίτες είναι αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ», έγραφε στην επιστολή του ο Βοσκόπουλος.
Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από δέκα ημέρες ενέκρινε ψήφισμα για την πΓΔΜ, με το οποίο διαγράφεται από όλες τις τροπολογίες η λεξη ‘μακεδονική’ ως γλώσσα των Σκοπίων, που προτάθηκε από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Ουράνιο Τόξο: Οι απόψεις του Τρεμόπουλου δεν διέφεραν από αυτές των άλλων ελληνικών κομμάτων
"Οι απόψεις του Τρεμόπουλου ήταν ταυτόσημες των ελληνικών κομμάτων"
δηλώνει ο Παύλος Βοσκόπουλος του 'Ουράνιου Τόξου'

‘Δεν μας εξέπλησσαν οι απόψεις του Τρεμόπουλου που είχαν ταυτιστεί με εκείνες των άλλων ελληνικών κομμάτων», δήλωσε ο Βοσκόπουλος του κόμματος των Σκοπιανών στην Ελλάδα «Ουράνιο Τόξο».
Ο Τρεμόπουλος έγινε στόχος των Ελλήνων εθνικιστών μετά από επίσκεψή του στην πΓΔΜ, ύστερα από πρόσκληση του αδελφού κόμματος DOM.
Παραπονέθηκε, μάλιστα, ο Τρεμόπουλος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι υπήρξε θύμα του εθνικισμού των δύο χωρών.

--

Τίτλος : «Пред гласањето на резолуциjата во Европскиот парламент»
Δημοσίευση: Дневник, Датум: 15.04.2011, 22:42