Βελιγράδι: Συνέδριο για μειονότητες


Απρίλιος 21, 2011.

Συνέδριο με θέμα « Στο μέσο των εθνικών και δημοκρατικών αξιών» διοργανώθηκε, χθες, στο Βελιγράδι,  από το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Πληροφόρησης (BIRN),  με την υποστήριξη της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο επισημάνθηκαν τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα καθώς και η στάση του σερβικού κράτους.  

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της σερβικής Δημόσιας Διοίκησης, αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πρεσβειών, εκπρόσωποι  ειδικών ΜΚΟ καθώς και εκπρόσωποι των εθνικών κοινοτήτων της νότιας Σερβίας, δήμαρχοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, των εθνικών συμβουλίων των μειονοτήτων κλπ.


Από  την αλβανική πλευρά παραβρέθηκε ο μοναδικός  βουλευτής του αλβανικού κόμματος στο σερβικό κοινοβούλιο, Ριζά Χαλίμι, ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς Σαίπ Καμπέρι, και ο δήμαρχος του Πρέσεβο Ραγκμί Μουσταφά.

Από την πολιτική ηγεσία της Σερβίας, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς,υπουργός Εξωτερικών, ο Μίλαν Μάρκοβιτς, υπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες καθώς και ο υπουργός Παιδείας Ζάρκο Ομπρέντοβιτς,  δεσμεύτηκαν για την βελτίωση της κατάστασης στην Κοιλάδα του Πρέσεβο.

Μετά, όμως, την ομιλία τους, δεν έδωσαν τον ανάλογο χρόνο για να μιλήσουν και οι εκπροσωπούντες το αλβανικό στοιχείο του Πρέσεβο, κάτι για το οποίο επικρίθηκαν από τους Αλβανούς αντιπροσώπους.
--
«Beogradi premton zgjidhje të problemeve në Luginë?»
ΙΝΑ, 21.4.2011.