Σερβία-Αλβανία: Σύντομα διακίνηση με ταυτότητες


Μάιος 1, 2011.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, στο πλαίσιο του φόρουμ των υπουργών Εσωτερικών, σχετικά με την περιφερειακή πρωτοβουλία για τη μετανάστευση, το καθεστώς του ασύλου και των προσφύγων, που πραγματοποιήθηκε στο Δυρράχιο, προέβησαν σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες,  στο άμεσο μέλλον οι πολίτες των δύο χωρών θα μπορούν να μετακινούνται στις δύο χώρες μόνον με τις ταυτότητες τους.


«Οι δύο χώρες μας έχουν καταργήσει το καθεστώς θεωρήσεων στην περιοχή Σένγκεν και σύντομα θα υπογράψουν κοινή συμφωνία κατάργησης των θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπου οι πολίτες θα κυκλοφορούν μόνο με ταυτότητες.
Ως προτεραιότητες παραμένουν η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, ανθρώπων, λαθρομεταναστών καθώς και την καταπολέμηση του φαινομένου της παραποίησης εγγράφων», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός, Ιβ. Ντάτσιτς.

Ένα από τα θέματα της συνάντησης του Δυρραχίου ήταν η υπογραφή συμφωνίας για τον επαναπατρισμό εξουσιοδοτημένων ατόμων στις αντίστοιχες χώρες τους.
«Εκφράζω την ικανοποίήσή μου για την υπογραφή της συμφωνίας για τον επαναπατρισμό των παράνομων ατόμων που βρίσκονται στη Σερβία, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Σερβίας», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Στη διάρκεια του φόρουμ έγινε και η εκ περιτροπής προεδρία της συζήτησης, από την Αλβανία προς τη Σερβία. Στο φόρουμ δεν συμμετείχε το Κοσσυφοπέδιο γιατί δεν είχε προσκληθεί.
Η Αλβανία έχει εφαρμόσει μονομερώς την αφαίρεση του καθεστώτος της θεώρησης με την Σερβία από τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Εξωτερικών, ιδιαίτερα για τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο.
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από τη συνάντηση αυτή σχετικά με αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης να ενταχθεί και το Κοσσυφοπέδιο στο φόρουμ αυτό.
Ο Ντάτσιτς αξιολογώντας τις σχέσεις Σερβίας-Αλβανίας ως καλές και τόνισε ότι έχουν συνεχή πρόοδο.
--
Πηγή: INA, 1.4.2011.