Σκόπια: Αδιαφορία Σκοπιανών μεταναστών για τις εκλογές


Μάιος 1, 2011.

Οι Σκοπιανές διπλωματικές αντιπροσωπείες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσουν του ψηφοφόρους της διασποράς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της χώρας.


Όλα τα διπλωματικά γραφεία έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Γνωρίζουν, όμως, ότι η διαδικασία αυτή κινείται με αργούς ρυθμούς και δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η εκλογική διαδικασία της ψηφοφορίας, στη Διασπορά, θα είναι επιτυχής.
Πολλές πρεσβείες όπως στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Στοκχόλμη, την Ουάσιγκτον, τη Βέρνη, τη Χάγη και αλλού έχουν κάνει ανακοινώσεις στο ημερήσιο τύπο, σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, για να ενημερώσουν τους μετανάστες ότι μπορούν να ψηφίσουν στις διπλωματικές αντιπροσωπείες στις οποίες θα λειτουργούν εκλογικά τμήματα.

Χιλιάδες ευρώ έχουν διατεθεί για τις διαφημίσεις αυτές, τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες, όσοι και σε άλλες ηπείρους, ώστε να ενημερωθούν  οι Σκοπιανοί μετανάστες, αν και οι προϋπολογισμοί των πρεσβειών δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της καμπάνιας αυτής.

Η ανταπόκριση, πάντως, των ψηφοφόρων μεταναστών στις εκκλήσεις αυτές, χαρακτηρίζεται ως μηδαμινή.

«Μέχρι σήμερα, πάρα πολύ λίγοι έδειξαν ενδιαφέρον και δεν πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός θα αλλάξει», δήλωσε ο σύμβουλος της Σκοπιανής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες, Νταίμ Ιλιάζι.

Αναφέρεται ακόμη ότι  οι Σκοπιανοί της διασποράς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να ψηφίσουν , αφού αγνοούν κατά πλειοψηφία τους πολιτικούς σχεδιασμούς που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Στις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου, η διασπορά έχει να επιλέξει τρία μέλη, ένα από την Ευρώπη, ένα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και έναν τρίτο από την Ασία και την Αυστραλία.
--
Πηγή: ΙΝΑ, 1.5.2011.