Κοσσυφοπέδιο: Οι Τούρκοι ‘κληρονομούν’ αμερικανική βάση

"Η Τουρκία κληρονομεί την βάση Bondsteel στο Κόσσοβο"


Μάιος 9, 2011.
«Η Τουρκία  είναι πιθανόν να είναι η κληρονόμος της αμερικανικής βάσης ‘Bondsteel’ στο Κόσσοβο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ‘Frankfurt News’ την οποία επικαλούνται ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Βαλκανίων», γράφει σήμερα το αλβανικό πρακτορείο ΙΝΑ.


Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια, αφού θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στην Ferizaj, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης Bondsteel,  ενώ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι Αμερικανοί, θα εγκαταλείψουν την περιοχή, σύντομα.

Το γερμανικό δημοσίευμα επικαλείται διπλωματικές πηγές καθώς και δημοσίευμα της  βοσνιακής εφημερίδας «Dnevni Avaz».

Σύμφωνα με την εφημερίδα,  η βάση αυτή είναι το μεγαλύτερο δημιούργημα του αμερικανικού στρατού μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Επιπρόσθετα, την αποχώρηση από τη βάση της Ferizaj είχε ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ, λόγω του υπέρογκου κόστους, μια αναφορά η οποία είχε προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των Σέρβων.
Στρατιωτικοί αναλυτές καθώς και θεωρητικοί, είχαν προειδοποιήσει, τότε, ότι η βάση θα μπορούσε να κληρονομηθεί από τους Τούρκους.

Ο Νίνοσλαβ Κρέστιτς, πρώην διοικητής των δυνάμεων των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη Σερβία.

Εξάλλου, ο πρώην διευθυντής της σερβικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Μόμιρ Στογιάνοβιτς, δήλωσε, ότι φοβάται την είσοδο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Σέρβοι στρατιωτικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες ενθαρρύνουν  τη συζήτηση, σχετικά με την αμερικανική προσφορά, της επιστροφής των Τούρκων στα Βαλκάνια.
--
Πηγή: ΙΝΑ, 9.5.2011.