Μέρκελ: Να εφαρμοστεί ένα συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας σε όλη την Ευρώπη


Μάιος 18, 2011.
«Οι κάτοικοι των κρατών της νότιας Ευρώπης θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται σε μεγάλη ηλικία και να έχουν λιγότερες ημέρες διακοπών», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκερ, σε απάντηση της δυσαρέσκειας που εκφράστηκε από ψηφοφόρους της, για την διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.


«Οι άνθρωποι από χώρες όπως η Ελλάδα, η  Ισπανία και η Πορτογαλία δεν είναι απαραίτητο να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από ό, τι στην Γερμανία. Όλοι πρέπει να καταβάλουν την ίδια προσπάθεια και αυτό είναι σημαντικό», είπε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αντιμετωπίζει έντονη κριτική για τη διευθέτηση μιας μεγάλης οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι οι διαφορές στις νομοθεσίες για τους εργαζόμενους της ευρωζώνης πρέπει να διαγραφούν.

«Είναι αφύσικο να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και κάποιοι να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και άλλοι να στριμώχνονται. Αυτή η τακτική είναι αναποτελεσματική σε μακροχρόνια βάση», είπε η Μέρκελ.

Η Γερμανία βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από το 65ο έτος στο 67ο έτος, επιδιώκοντας τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού που προβλέπεται φέτος αν είναι εντός των ορίων που έχει θέσει η ΕΕ, τα τρία τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ώστε να έχει η χώρα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η Γερμανία, ως μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, έδωσε το μεγαλύτερο μερίδιο  από τις χώρες της ΕΕ, στη διάσωση των αδύναμων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης.
--
Дневник Економија