Σκόπια: Ποινές φυλάκισης για ‘κατάχρηση καθεστώτος απαλλαγής θεώρησης’

"Θα τιμωρούνται και τα τουριστικά γραφεία που μεταφέρουν μετανάστες σε χώρες  της ΕΕ"


Μάιος 18, 2011.

Ποινές φυλάκισης τεσσάρων έως και οκτώ ετών καθώς και πρόστιμα έως 500 χιλιάδες ευρώ, προβλέπει η νέα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα της πΓΔΜ,  για όσους κάνουν κατάχρηση της απελευθέρωσης της βίζας με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι τροποποιήσεις  αυτές  του ποινικού κώδικα θα υποβληθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για έγκριση από την κυβέρνηση.
Ο πρεσβευτής της ΕΕ στα Σκόπια, Peter Sorensen, επιβεβαίωσε σήμερα ότι τον Ιούνιο θα γίνει σαφές αν θα επανέλθει το καθεστώς των θεωρήσεων για την πΓΔΜ και τη Σερβία.
Στην αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας προέτρεψε ο Σόρενσεν, ως  νομικό στοιχείο για την πάταξη του μεταναστευτικού ρεύματος  των πολιτών, οι οποίοι αιτούνται άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες κάνοντας κατάχρηση του καθεστώτος απαλλαγής θεώρησης της μετακίνησής τους.

Η 23η Μαΐου Ημέρα των Βλάχων

'Αργία' για τους Βλάχους η 23η Μαΐου στο Μοναστήρι

Η κοινότητα των Βλάχων στο Μοναστήρι «Αδελφοί Μανάκι» θα εορτάσει την εθνική ημέρα των Βλάχων στις 23 Μαΐου με θεία λειτουργία στα ‘βλάχικα’ στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Μεγάροβο της Μπίτολα.
Τα μέλη της κοινότητας αυτής γιορτάζουν την ημέρα αυτή από το 1981 και από το 2004 η 23η Μαΐου κηρύχθηκε αργία και ημέρα εορτασμού των Βλάχων της πΓΔΜ.
Η διατήρηση αυτών των εορτών υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού  των Σκοπίων και από το Δήμο του Μοναστηριού.
--