«Ο Πούτιν ζήτησε μεγαλειώδη εορτασμό για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο»

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, διαφωτιστές των Σλάβων τιμώνται
με εορτασμούς και  επίσημη αργία από την πΓΔΜ 


Μάιος 22, 2011.

Η συμβολή του Κυρίλλου και Μεθοδίου στο διαφωτισμό των Σλάβων, για τη  σλαβική γραφή και στο σλαβικό πολιτισμό που προώθησαν πρέπει να γιορτάζεται από τους νέους ευρέως, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον εορτασμό της Ημέρας του Διαφωτισμού των Σλάβων, σε εκδήλωση με τον Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο.


«Οι Μεγάλοι διδάσκαλοι των Σλάβων, προσέφεραν ένα ανεκτίμητο δώρο στους σλαβικούς λαούς, το πρώτο κυριλλικό αλφάβητο.
»Δημιουργήθηκε πριν από 11 αιώνες και έγινε η βάση για πολλές εθνικές γλώσσες», δήλωσε ο Πούτιν.

Η 24η Μαΐου από το 1863 στη Ρωσία καθιερώθηκε ως ημέρα προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, δημιουργών του σλαβικού αλφαβήτου. Το 1991 η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από τη νέα ρωσική κυβέρνηση,  ώστε, να καταστεί η ημέρα αυτή γιορτή για την σλαβική παιδεία και τον σλαβικό πολιτισμό.

«Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι μεγαλύτεροι υιοί των Σλάβων της Μακεδονίας. Είναι οι φημισμένοι κήρυκες – ιεραπόστολοι του Χριστού, της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, είναι αυτοί που μετέφρασαν  την Αγία Γραφή και άλλα ιερά βιβλία (από τα ελληνικά) στη γλώσσα των προγόνων μας, πιστοί γιοι του σλαβικού λαού, οι υπερασπιστές της ‘μακεδονικής’ εθνικής και θρησκευτικής ελευθερίας».

Για τη ζωή και το έργο τους υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία- πάνω από  10.000 μελέτες αναφορές και άρθρα-.

Αμέτρητες τοιχογραφίες είναι εμπνευσμένες από το έργο τους, πολλές εκκλησίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν το  όνομά τους.

Είναι οι προστάτες του Πανεπιστημίου των Σκοπίων.

Την 24η Μαΐου από τον 11ο  αιώνα, η Εκκλησία (Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) είχε καθορίσει (την 11 Μαΐου με το παλαιό) ως Ημέρα  των Αγίων  Κυρίλλου και Μεθοδίου,  του Εκπολιτισμού των Σλάβων.

Από το 2007 η ημέρα αυτή, 24 Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού  των παιδαγωγικών ιδρυμάτων και των εκπαιδευτικών και είναι αργία στην πΓΔΜ.
--
Πηγή: ИНПРЕС