Οι μυστικές υπηρεσίες αναθεωρούν τις απόψεις τους για την Αλ Κάιντα


Μάιος 22, 2011.
Τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, έχουν ανοίξει μια συζήτηση για το αν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών, έχουν ερμηνεύσει σωστά το ρόλο του Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα.

Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πρόσφερε ένα είδος κάθαρσης για την αμερικανική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ωστόσο, απέχει πολύ από το να είναι ένα χτύπημα θανάτου της οργάνωσης αυτής βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Όταν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο οικιστικό συγκρότημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, βρήκαν ένα σωρό έγγραφα και σκληρούς δίσκους υπολογιστών. Η επεξεργασία του υλικού αυτού άνοιξε μια συζήτηση για το ρόλο του Οσάμα και της Αλ Κάιντα, στο γενικό φαινόμενο της τρομοκρατίας.


Προέκυψαν νέα ερωτήματα

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το σχέδιο των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, προήλθε από το μυαλό του Μπιν Λάντεν. Είναι όμως, αβέβαιος ο ρόλος του, αφού ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δεν είχαν βγει εκείνο το έτος από τα φυλασσόμενα, από τους αμερικανούς, σύνορα του Αφγανιστάν.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχαν αποφανθεί ότι η τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα, έγινε παγκοσμίως λιγότερο συγκεντρωτική και περισσότερο μια FRANCHISE’ οργάνωση. Σύμφωνα με την άποψη αυτή ο Μπιν Λάντεν αποτελούσε την έμπνευση για τις υπηρεσιακές ανάγκες των οργανώσεων αυτών.

Ορισμένα, μάλιστα, από τα στοιχεία που βρέθηκαν στην Abbottadad ενίσχυσαν την άποψη αυτή. Βρέθηκαν εκθέσεις σχετικές με σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις που θα πραγματοποιούσαν οι υποστηρικτές του σε αμερικανικούς στόχους. Τα στοιχεία αυτά έκαναν ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους να ονομάσουν το πακιστανικό συγκρότημα, απλά, ως ‘Κέντρο εντολών και ελέγχου’.

Επαναξιολόγηση

Ο διευθυντής της Μονάδας για την Έρευνα και την Ασφάλεια στο Πακιστάν από το Πανεπιστήμιο Bradford της Αγγλίας, Shaum Gregory, δήλωσε ότι επαναξιολογείται η συμπεριφορά των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για το γνωρίζουν ή τι νομίζουν ότι γνωρίζουν, για τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα.
«Υπάρχει μια δυσπιστία μεταξύ των συναδέλφων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για τα στοιχεία  που επί τόσα χρόνια αξιολογούσαν».
Όμως, προσθέτει ο Shaum Gregory, η αρχική θέση ότι ο Μπιν Λάντεν δεν έχει άμεση εμπλοκή με τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν, θεωρείται τεκμηριωμένη.

Οι αναλυτές πληροφοριών ισχυρίζονται  ότι η προσεκτική μελέτη του υλικού που έχει συλλεχθεί, επιβεβαιώνει την πάγια θέση ότι ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν ο ηγέτης που εμπλέκονταν άμεσα στην επιχείρηση.

Ο  έμπειρος αξιωματούχος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA),  Paul Pillar , υποστηρίζει ότι μπορεί ο Μπιν Λάντεν αν είχε πολλές ιδέες αλλά αυτές έχουν μείνει στο στάδιο του σχεδιασμού.

«Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία έχουν ανακαλυφθεί, πιστεύω ότι θα αλλάξετε τη συνολική αντίληψη που έχετε για το ρόλο του Μπιν Λάντεν, σχετικά με τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών. Και αυτή είναι μια αντίληψη την οποία συμμερίζονται πολλοί ειδικοί. Ο Μπιν Λάντεν ασχολούνταν περισσότερο με την απήχηση που είχε και όχι με δραστηριότητες της τρομοκρατίας, ήταν ένας ιδεολόγος, ήταν πηγή έμπνευσης, ένα σύμβολο», δήλωσε ο Pillar.

Ο αναφερόμενος αμερικανός επισημαίνει ακόμη ότι πολλές τρομοκρατικές ενέργειες, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όπως η απόπειρα του Faisal Shahzad να τοποθετήσει βόμβα στην Times Square της Νέας Υόρκης καθώς και η αιματοχυσία στη στρατιωτική βάση Fort Hood, είχαν προγραμματιστεί, σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών, από οργάνωση που την ονόμασαν ‘Παρακλάδι της Αλ Κάιντα’. Αυτό προήλθε από το σύνολο των πληροφοριών που συλλέχθηκαν και οι οποίες μιλούσαν ότι η πρωτοβουλία, η καθοδήγηση, ο σχεδιασμός και η κατάρτιση, έγιναν μακριά από την ‘Κεντρική Αλ Κάιντα».

Ο κορυφαίος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ο αναπληρωτής του ο Ayman al-Zawahiri. Αλλά οι αναλυτές πληροφοριών ισχυρίζονται ότι υπάρχει αντίδραση γι’ αυτόν από την αντιπολίτευση. Η Αλ Κάιντα έχει ‘παραρτήματα’ στην Υεμένη και αλλού, δεν είναι μια μονολιθική οργάνωση.

Τοπικές επιθέσεις

Σύμφωνα, εξάλλου με τον  Jeremy Binnie  του «Jane's Terrorism and Security Monitor»,  εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η τρομοκρατία θα εκφραστεί  από τα παραρτήματά της κυρίως σε τοπικούς στόχους και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω έλλειψης ενός αρχηγού - εμπνευστή τους.

«Υπάρχουν άτομα που οραματίζονται διαφορετικά  την Τρομοκρατία. Δεν υπάρχει ένας ενιαίος κρίκος, μια έμπνευση και ο Zawahiri είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσει τον Μπιν Λάντεν στο θέμα αυτό».

Όπως δηλώνει ο Paul Pillar, ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν προσφέρει ένα είδος κάθαρσης για του Αμερικανούς για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ωστόσο απέχει πολύ από το να είναι ένα ισχυρό χτύπημα –χτύπημα θανάτου- για την τρομοκρατία της Αλ Κάιντα και των τζιχαντιστών.
--
Πηγές :  Dnevni Avaz, Haber