Ισμαήλ Κανταρέ: Παραιτηθείτε κύριε Λουζλίμ Μπάσα!

Ο συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ επεμβαίνει στο αδιέξοδο των αλβανικών εκλογών


Μάιος 22, 2011.

«Αρχίζουμε και ανησυχούμε, ολοένα και περισσότεροι Αλβανοί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και σας στέλνουμε την επιστολή αυτή, ελπίζοντας ότι, ίσως, μπορέσετε να βοηθήσετε στην επίλυση αυτής της ξαφνικής κατάρρευσης στην οποία βρίσκεται όχι μόνο το αλβανικό κράτος αλλά ολόκληρο το αλβανικό έθνος…

»Δεν χρειάζεται, νομίζω, ότι πρέπει να αναφερθώ σε αυτό εκτενώς, για τις σοβαρές συνέπειες αυτής της κατάρρευσης, η οποία κατάρρευση ξεκίνησε από το σοκ που υπέστη η Δημοκρατία από τις δραστηριότητες της  εσωτερικής ζωής της χώρας,  που κινδυνεύει να απομονωθεί  και αυτό θα είναι μοιραίο για τα δύο αλβανικά κράτη των Βαλκανίων.


»Με τη σκέψη αυτή, εύχομαι να γίνεται αντιληπτό το μήνυμά μου ότι η αλβανική πολιτική προοπτική,  έτσι που πάει,  είναι σε λάθος κατεύθυνση, με λάθος στρατηγική , λάθος τακτική κλπ. και από την άλλη σκοπιά,  τα συμφέροντα του κράτους, της δημοκρατίας και του έθνους οφείλονται να βρίσκονται προς την πλευρά του δικαίου και του ρεαλισμού.

»Με την ιδιότητα του πολιτικού και του αξιωματικού βρεθήκατε πρόσφατα στο κέντρο του κυκλώνα, και η στάση την οποία δείχνετε το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εμποδίζουν την πρόοδο του αλβανικού έθνους και συγχρόνως να επιστρέφουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Δεν χρειάζεται εδώ να σας υπενθυμίσω πόσο δυσεπίλυτη και ασυγχώρητη θα ήταν η επιμονή σας στα ψεύτικα αποτελέσματα.

»Σκεπτόμενος όλα αυτά, δίχως να έχω κέρδος ή υστεροβουλία, θα σας πρότεινα να προβείτε σε μια σπάνια για τις ημέρες χειρονομία, σπάνια, τουλάχιστον, στην πολιτική ζωή της Αλβανίας: Να Αποσυρθείτε από το Τρέξιμο της Κατάληψης της Δημαρχίας.

»Δεν είναι δύσκολο να εικάσει κανείς τις αντιδράσεις που θα προκύψουν από την πολιτική παράταξη που ανήκεις. Και θα φουντώσουν οι υποψίες για το άτομό σου από μια τέτοια θέση. Αυτό μην σε τρομάζει. Ένα μεγάλο μέρος του αλβανικού λαού θα αντιληφθεί την ουσία της χειρονομίας σου. Ανεξάρτητα πως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αυτή η πρότασή μου, θα ήταν μια απόφαση που θα σας τιμούσε.

»… Προτείνοντας την απόσυρση της υποψηφιότητάς σας  από τη διαδικασία αυτή, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αυτές του είδους οι αποφάσεις είναι γνωστές στην ιστορία των ελεύθερων λαών.

»Αναγνωρίζονται και αποτιμώνται αυτές οι στάσεις, ως σημαντικός πόλος έλξης μακριά από εμμονές  και μονομαχίες για μια θέση η οποία θα δημιουργήσει  περαιτέρω προβλήματα.

»Θα ήθελα εδώ να σας υπενθυμίσω ότι  ο ιδρυτής του αλβανικού κράτους,  Ι. Καμάλ το 1912, υπέβαλε την παραίτησή του όταν του το επέβαλαν οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις, για το όφελος της Αλβανίας.

»Πιστεύω ότι η Αλβανία δεν πρέπει να ξεχνά αυτά τα μεγάλα σημεία του πολιτικού πολιτισμού της. Δεν πρέπει να καλλιεργηθεί η ιδέα ότι υπάρχει ένα φυλετικό κράτος, αλλά ένα σύγχρονο δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος που είναι μέρος της οικογένειας των χειραφετημένων  εθνών. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι ικανό το αλβανικό έθνος να είναι μέλος αυτής της αξιόλογης οικογένειας.

»Η χειρονομία σας θα ήταν μήνυμα ελπίδας για τη χειραφέτηση της νέας γενιάς των Αλβανών πολιτικών. Οποιαδήποτε  τέτοια χειρονομία, εκτός από την τιμή  σε έναν πολιτικό, μας τιμά όλους.

»Μάθαμε να λέμε τη φράση «γενική ντροπή» η οποία είναι η καλύτερη ή η χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σπάνια λέμε μια άλλη φράση: «Γενική τιμή».

Ας ελπίζουμε ότι θα έρθει η ώρα της

Φιλικά

Ισμαήλ Κανταρέ, συγγραφέας

Παρίσι 21 Μαΐου 2011.

--
Πηγή: Gazeta Tema,