Αλβανικό κόμμα Σκοπίων: Πρώτα η συμβιβαστική λύση για το όνομα


Μάιος 22, 2011.

«Αν κληθούμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξουμε είναι μια συμβιβαστική λύση για το όνομα της χώρας, αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα του κόμματός μας,  DPA,  δήλωσε ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος σε συνέντευξή του στο ‘Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα’,  ΜεντούχΤάτσι.

Ο Αλβανός πολιτικός τόνισε ότι  ο συμβιβασμός θα πρέπει να γίνει επειγόντως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ή το αργότερο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.


«Είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη για τους οποίους έχει αμφισβητηθεί η ταυτότητά μας, όπως επίσης και από την σλαβική κυβέρνηση της πΓΔΜ», δήλωσε ο Αλβανός πολιτικός.

Ο Τάτσι τόνισε ότι οι Αλβανοί στην πΓΔΜ είναι οι πιο καταπιεσμένοι από γλωσσική και πολιτιστική άποψη και «είμαστε ο μοναδικός λαός  που βρίσκεται σε τέτοια δεινή θέση σε σχέση με τους λαούς της Ευρώπως», τόνισε προσθέτοντας ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους Αλβανούς των Σκοπίων τόσο από την πολιτική πτυχή του  θέματος όσο και από την οικονομική πτυχή.

Ο αρχηγός του DPA, ανέφερε ότι οι Αλβανοί αισθάνονται αδικημένοι σε μεγάλο βαθμό, γιατί πληρώνουν τους φόρους στο Σκοπιανό κράτος και τα χρήματα αυτά μέσω του προϋπολογισμού καταλήγουν μόνον στο σλαβικό πληθυσμό.

«Το έργο ‘Σκόπια 2014’, με όλες αυτές τις εκκλησίες και τους σταυρούς, είναι έξω από το πεδίο του πολιτισμού μας και όλα αυτά τα χρήματα έχουν ληφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στον οποίο συμμετέχουμε εμείς σε ποσοστό πάνω από το 30%, είναι δηλαδή από την τσέπη μας», δήλωσε ο Τάτσι.

Ο Αλβανός πολιτικός είπε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι βασικές αρχές της Συμφωνίας της Οχρίδας, οι οποίες έχουν παραμεληθεί και τόνισε ότι οι Αλβανοί πρέπει να εδραιωθεί η ισότητα στην απασχόληση μεταξύ των Σλάβων των Αλβανών.

«Δεν είναι δυνατόν μια κοινωνική ομάδα, όπως είναι οι Αλβανοί στην πΓΔΜ να συνεισφέρουν σε ποσοστό 30% στον κρατικό προϋπολογισμό και να λαμβάνουν ως επιστροφή μόνο το 2%», τόνισε ο Τάτσι στον αναφερόμενο σταθμό.
--
Πηγή: ИНПРЕС

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος