Βουλγαρία: «Στην εθνική ασφάλεια επικρατεί χάος»


Μάιος 13, 2011.
Σόφια.

«Ολοένα και περισσότεροι στην Εθνική Ασφάλεια της Βουλγαρίας, βασίζονται στο γεγονός ότι όταν παραστεί ανάγκη, θα τους βοηθήσουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», δήλωσε, σήμερα, στο ‘Radio Focus’, ο καθηγητής Ντιμιτάρ Γιόνσεφ, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας.


Ο αναφερόμενος καθηγητής επεσήμανε ότι η κατάσταση, στα θέματα ασφαλείας,  βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω έλλειψης διορατικότητας των εμπειρογνωμόνων  και στην απροθυμία που υπάρχει, στην οργάνωση όλων των πτυχών της ασφάλειας σε ένα σύστημα.

«Υπάρχει μια αδυναμία εξοπλισμού λόγω των απαιτούμενων πόρων. Απαιτείται μια διαρκής ενίσχυση που είναι πολύ σημαντική, αλλά η γενικότερη διαχείρισή μας δεν μπορεί να είναι υπερήφανη γι’ αυτήν», δήλωσε ο Γιόνσεφ προσθέτοντας ότι  εξακολουθεί να προτείνει τη δημιουργία ενός καταστατικού για την Εθνική Ασφάλεια, μέσα στο οποίο, θα μπορούσαν να καταγραφούν οι προτάσεις.

«Ποιος ερευνά, ποιος παράγει, τι παράγει και με ποιον συνεργάζεται. Είναι απαραίτητη η δημιουργία υπηρεσιών και όχι να τα διαλύουμε και να τα καταστρέφουμε. Δυστυχώς, σήμερα, στην Εθνική Ασφάλεια, επικρατεί τεράστιο χάος», είπε ο Βούλγαρος καθηγητής.

Το κύριο μέρος του στρατού της Βουλγαρίας βρίσκεται σε μια διαδικασία η οποία κρίνεται ως βελτιωμένη, αλλά, σύμφωνα με τον Γιόνσεφ εξακολουθεί να στερείται σαφήνειας για την αποστολή του.

«Η ικανότητα του στρατού στο σύνολό του κρίνεται από την αποστολή που έχει, καθώς και από τον αμυντικό ή επιθετικό του χαρακτήρα. Αυτό, όμως, σήμερα δεν απαιτείται, λόγω συμμετοχής του στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η εθνική στρατηγική για την ασφάλεια της χώρας είναι καλή, αλλά μόνον στα χαρτιά. «Πρέπει να νομοθετηθεί ένα διάταγμα για την ασφάλεια της χώρας», τόνισε ο Βούλγαρος εμπειρογνώμων.
--
Πηγή: Агенция "Фокус"