Σκόπια: Θέατρο παραπληροφόρησης και αλυτρωτισμού στην Στρώμνιτσα

"Ο Γολγοθάς των Αιγαιατών" παρουσιάζει το Κανάλ 5, ...μόνο που η φώτο
είναι των Ελλήνων κατοίκων της Στρώμνιτσας που έρχονται πρόσφυγες στο  Κιλκίς
τον Αύγουστο του 1913 και όχι, βέβαια,  Βούλγαροι που πάνε στη Στρώμνιτσα


Μάιος 6, 2011.

«Ένα από τα πιο καυτά θέματα της ιστορίας, πέρα από την εικοσάχρονη διαφορά για το όνομα με το νότιο γείτονα της χώρας μας, είναι και οι ανθρώπινες ιστορίες που θα παρουσιαστούν από τη θεατρική σκηνή της Στρώμνιτσας (Στρούμιτσας).
»Πρόκειται για την έξοδο των ‘Μακεδόνων’, από την Μακεδονία του Αιγαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το βίντεο του ‘Κανάλ 5’ των Σκοπίων.


Πρόκειται για άλλη μια πλαστογράφηση της ιστορίας που επιχειρείται από την ‘ θεατρική τέχνη’ των Σκοπιανών.
Οι Βούλγαροι, οι οποίοι ζούσαν στις περιοχές της Μακεδονίας, οι οποίες  απελευθερώθηκαν από τους πολέμους του 1913, είχαν καταφύγει ή προσφύγει, σε περιοχές βουλγαρικές, όπως είχε επιδικαστεί, στους Βουλγάρους, τότε, η περιοχή της Στρώμνιτσας, για ένα χρονικό διάστημα.
Τώρα αυτοί, ονομάστηκαν ‘Μακεδόνες’  και ανεβάζουν θέατρο με τον τίτλο « Ζμέι Γκόριανιν» για να δείξουν τα δεινά που τράβηξαν οι πρόγονοί τους πρόσφυγες, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε «Μακεδόνες του Αιγαίου».

Λέει η δημοσιογράφος Σουζάνα Μίσεβα:

«Ο συγγραφέας του έργου ισχυρίζεται ότι έχει επίγνωση της ευθύνης αλλά και της ευαισθησίας του θέματος και υποστηρίζει ότι η δουλειά του βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες των προσφύγων της Στρώμνιτσας.
»Μελέτησε με κάθε λεπτομέρεια το έργο και συναντήθηκε με οικογένειες προσφύγων που ζουν στην περιφέρεια της Στρώμνιτσας, επισκέφθηκε ακόμη και οικισμούς του Κιλκίς στους οποίους ζούσαν οι πρόγονοί τους.
Η μεγάλη πρόκληση ήταν η αρχική διάλεκτος την οποία μιλούσαν οι πρόσφυγες και η προφορά τους».

(σ.σ. πριν δηλαδή μάθουν να μιλούν τα σλαβικά των Σκοπίων)

«Οι πρόσφυγες αυτοί αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους ιστορικούς και τους καλλιτέχνες», αναφέρει η προαναφερόμενη  δημοσιογράφος.

(σ.σ. Οι απόγονοι αυτοί των Βουλγάρων αυτοχαρακτηρίζονται ως απόγονοι των Μπετσάνσιτε  (βουλγαρικά θα πεί πρόσφυγες -Бежанците) και όχι Μπεγκάλσι (στη σλαβική των Σκοπίων οι πρόσφυγες- Бегалци).

--
Πηγή: Канал 5 Телевизија