Αλβανία: Mε ένταση η προεκλογική περίοδος


Μάιος 6, 2011.

Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, έχουν τη δυνατότητα καθορισμού της πολιτικής τύχης των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων- του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, ο οποίος έχει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα που κήρυξε ‘πολιτικό πόλεμο’ , ο οποίος έχει μετατραπεί σε μια πολιτική μισαλλοδοξίας.


Η προεκλογική εκστρατεί διεξήχθη σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα, ‘στην οποία υπήρξαν φυσικές συγκρούσεις μεταξύ των μελών κυβερνητικών δυνάμεων και της αντιπολίτευσης’, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια πρόσφατη συγκέντρωση των Σοσιαλιστών στα Τίρανα, ρίφθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα πολλά άτομα να τραυματιστούν ελαφριά. Χθες βράδυ στο Κούκες, τραυματίστηκε ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρθηκε από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν φόβοι ότι αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά την προσέλευση των ψηφοφόρων.

Η κύρια μάχη στην προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη στα Τίρανα, όπου οι υποψηφιοι για την δημαρχία είναι από το Κόμμα των Σοσιαλιστών ο δήμαρχος Ράμα και ο πρώην υπουργός  Εσωτερικών Λουλζίμ Μπάσα, ενός πολιτικού εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Μπερίσα. Και οι δύο πιστεύουν στην νίκη.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ότι στους καταλόγους υπάρχουν ‘παράνομοι’ ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν ζουν στα Τίρανα. Η εκλογική επιτροπή απέρριψε τα επιχειρήματα αυτά.Η

Η αντιπολίτευση, κατηγορεί ακόμη, την κυβέρνηση, ότι ‘αγοράζει’ ψήφους, από τους πολίτες με την απάλειψη των υποχρεώσεών τους στα χρέη τους,  στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, της ύδρευσης καθώς και των προστίμων των τροχαίων παραβάσεων.
--
Πηγή : Tanjug, 6.5.2011.