Μαυροβούνιο: Κυβερνητική παρέμβαση στα θέματα της εκκλησίας

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, Μαυροβουνίου και Ακτής


Μάιος  19, 2011.

Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Ακτής, Αμφιλόχιος ( Ράντοβιτς) εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του από το γεγονός ότι ένα πολιτικό κόμμα όπως το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, συμμετέχει σε πρόγραμμα που επιδιώκει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου.


«Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο Μαυροβούνιο η εκκλησία είναι νομικά ξεχωριστή από το κράτος, οι πολιτικές δηλώσεις όπως εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επηρεάζουν άμεσα την εσωτερική ζωή και την οργάνωση της Εκκλησίας. Εξ όσων γνωρίζω, αυτή είναι μια μοναδική περίπτωση, στη σύγχρονη Ευρώπη», δήλωσε ο Μητροπολίτης στο σερβικό πρακτορείο.

Η Ορθόδοξη Μητρόπολη του Μαυροβουνίου και της Λίτοραλ, υπενθύμισε ο Αμφιλόχιος, μαζί με τις άλλες επισκοπές, επί πολλούς αιώνες βρίσκονται σε κοινωνία με το Πατριαρχείο του Πεκίου καθώς και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι την  Μητρόπολη του Μαυροβουνίου και της Ακτής, επί οκτώ αιώνες δεν έχει κανείς αμφισβητήσει τη νομική υπόστασή της, την ενότητα, το όνομα και την αξιοπρέπειά της.

«Μόνο στην εποχή μας, μερικοί από τους πολιτικούς του Μαυροβουνίου, ακολουθώντας ιδεολογικούς και κομματικούς σκοπούς επιδιώκουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ταυτότητά της και τη νομική συνέχειά της επισκοπής και τους ιστορικούς δεσμούς της, με την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Αμφιλόχιος.
--
Πηγή: Tanjug