Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αλβανία


Μάιος 19, 2011.

Ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Torbjorn Jagland, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στην Αλβανία, μετά τις τοπικές εκλογές και κάλεσε τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.


«Θα ήθελα να προσθέσω τη φωνή μου μαζί με των άλλων διεθνών εταίρων, στην έκκληση τους για αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες», αναφέρει η δήλωση το γ.γ. του ΣτΕ και συνεχίζει:

« ζητώ από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να βρουν διέξοδο σε αυτήν την πολιτική κρίση, μέσα στα πλαίσια του σεβασμού του νομικού και θεσμικού πλαισίου της χώρας και αν αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων. Η Αλβανία αξίζει κάτι καλύτερο», πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έχει ακυρώσει  την  προγραμματισμένη επίσκεψη για αύριο στα Τίρανα, λόγω των πολιτικών εντάσεων της χώρας.

Η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να δημιουργήσει αμφισβητήσεις σε ψηφοδέλτια, σχετικά με την εκλογή του δημάρχου των Τιράνων, παρέσυρε σε μια αιχμηρή αντίδραση την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίου ο υποψήφιος Έντι Ράμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, κέρδισε.
Η Επιτροπή, ωστόσο, διέταξε να ελεγχθούν εκ νέου τα ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών της 8ης Μαΐου.

Η πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η  ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και πολιτική ασφάλειας,  Κάθριν Άστον, χθες βράδυ, κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να εξασφαλίσουν με ειρηνικό τρόπο την εκλογική διαδικασία και μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα – το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό- κατηγορούνται επί σειρά ετών για την πολιτική κρίση που υπάρχει στην χώρα και η οποία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε δεκτή την αίτηση της Αλβανίας για υποψήφια χώρα προς ένταξη της στην ΕΕ.
--
Πηγή: Tanjug