Αλβανία: Οι πινακίδες της ελληνικής μειονότητας



Οι πρώτες και τελευταίες ελληνικές πινακίδες στην περιοχή όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα, τοποθετήθηκαν το 2005, στην περιοχή της Δρόπολης και στον άξονα Γεωργουτάτες - Μεσοπόταμο με τι περισσότερες από αυτές να είναι σήμερα μουντζουρωμένες.  Από τότε, οι απαιτήσεις για ελληνικές πινακίδες περιορίζονταν μόνο στις ενδοβορειοηπειρωτικές συζητήσεις. 

Κανένας εκπρόσωπος μας στην Αλβανική βουλή δεν το απαίτησε αλλά και κανένας εκλεγμένος τοπικός άρχοντας δεν φρόντισε για αυτό, αν εξαιρέσουμε μόνο δύο ενέργειες.
 1. Την αφαίρεση των αλβανικών πινακίδων από το Δήμο Χειμάρρας, με εντολή του δήμαρχου Βασίλη Μπολάνου καθώς δεν ήταν δίγλωσσες (Ελληνικά και Αλβανικά) όπως είχε ζητήσει η τοπική κοινωνία μέσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο Αλβανικός νόμος, ενέργεια η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία, με αποτέλεσμα την καταδίκη του Μπολάνου από την Αλβανική δικαιοσύνη. 

2. Τη αίτηση που στάλθηκε στον αρμόδιο αλβανό υπουργό    από τον Έπαρχού Αλύκου Ηλία Θανάση την οποία συνυπογράφουν και οι έπαρχοι Μεσοποτάμου,  Φοινίκης, Λιβαδειάς και Δίβρης για τοποθέτηση πινακίδων στα Ελληνικά στους άξονες Μαυρομάτι – Άγιοι Σαράντα και Άγιοι Σαράντα - Τζάρα. Η παρουσίαση Ελληνικών πινακίδων σαν «λάβαρα», στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Λούτση στο Φοινίκη όχι μόνο δεν τον τιμάει αλλά προσβάλει τη νοημοσύνη των κατοίκων της. Θα μπορούσε να το κάνει ο κ. Σπύρος που διεκδικεί την Επαρχία για πρώτη φορά αλλά όχι ο κ. Λούτσης που είναι ήδη 7 χρόνια έπαρχος και διεκδικεί νέα τετραετία. Φαντάζομαι πως αυτές οι πινακίδες θα βρίσκονται σε κάποια αποθήκη και ο κ. Λούτσης θα περιμένει κάποια έγκριση…


Κατά τα άλλα, ο αντίπαλος στις τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι κάποιοι άλλοι Έλληνες. Για το ΚΕΑΔ είναι οι άνθρωποι του ΜΕΓΑ που συνεργάζονται με το Μπερίσα και για το Μέγα είναι οι άνθρωποι του ΚΕΑΔ που συνεργάζονται με το Ράμα. 


Στόχος τους είναι να αποδείξουν πόσο κακοί είναι οι άλλοι και το πετυχαίνουν και οι δύο μια χαρά. Όλα αυτά μόνο στη Χειμάρρα και στις οκτώ αναγνωρισμένες από τους Αλβανούς ως μειονοτικές περιοχές γιατί τους άλλους Έλληνες τους στείλαμε προίκα στην αγκαλιά των αλβανικών κομμάτων