Interpol Διεθνές Φόρουμ στη Μάλτα για την εγκληματικότητα


Μάιος 12, 2011.

Το  40ο Συνέδριο της Ιντερπολ, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκή Περιφερειακής Διάσκεψης, άρχισε χθες στη Μάλτα, για την καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας,  με την παρουσία  150 ανώτατων αξιωματούχων οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον 50 χώρες και 16 διεθνείς οργανισμούς- συμπεριλαμβανομένων της Europol και της Frontex .
Το Συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαΐου και στα θέματα συζήτησης περιλαμβάνονται η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, η  παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι θαλάσσιες πειρατείες και οι ένοπλες ληστείες κατά πλοίων.


Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η εταιρική σχέση μεταξύ της Ίντερπολ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων του εγκλήματος.
Το συνέδριο πραγματοποιείται εν μέσω βαθιών αλλαγών, που λαμβάνουν χώρα, στον αραβικό κόσμο καθώς και του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ζητήματα τα οποία ενδυναμώνουν την αμφισβήτηση του τοπίου ασφαλείας της Ευρώπης.
«Σε έναν ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο, τα περιφερειακά γεγονότα δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο την περιοχή που εκδηλώνονται, αλλά έχουν συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο»,  δήλωσε ο πρόεδρος της  Ίντερπολ, Khoo Boon Hui.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες εξακολουθούν να επωφελούνται από τέτοιες καταστάσεις. Παρά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όλοι γνωρίζουμε ότι τρομοκρατικές επιθέσεις θα εξακολουθήσουν να επιχειρούνται σε όλο τον κόσμο», πρόσθeσε ο κ. Khoo.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας, Carmelo Mifsud Bonnici, στην εναρκτήρια ομιλία του περιέγραψε το παγκόσμιο δίκτυο της Ίντερπολ ως ‘κινητήρια δύναμη της διεθνούς συνεργασίας» κατά του εγκλήματος.
Αναφερόμενος για τη Μάλτα, τόνισε ότι το νησί έχει περίπου 400.000 κατοίκους και τώρα με τις ταραχές στην Βόρειο Αφρική έχουν  έρθει στο νησί – μόνο κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες- 100.000 άτομα τα οποία ζητούν άσυλο.
--
Πηγή: Interpol